“Prijedorčanka” osvojila dvije prestižne internacionalne nagrade

58

Svjetske nagrade stižu u Prijedor. Reina liker i AI gin, brendovi kompanije Prijedorčanka a.d., osvojili su prestižne nagrade od Internacionalnog instituta za okus (eng. International Taste Institute).

Prijedorčanka, inače poznati proizvođač voćnih destilata, kao i rakija i likera, sa višedecenijskom tradicijom, još jednom je dobila svjetsko priznanje, čime je konačno potvrđeno da su eksperti za alkoholna pića na globalnom nivou.

Priznanje za izvrsnost

Superior Taste Award, koji dodjeljuje International Taste Institute, jedno je od najcjenjenijih priznanja u industriji hrane i pića. Ova nagrada prepoznaje proizvode koji se ističu okusom i kvalitetom, a ocjenjuje ih panel od preko 250 profesionalnih kuvara i somelijera iz cijelog svijeta.

Ovi stručnjaci, povezani s uglednim institucijama kao što su Le Guide Michelin i Gault & Millau, provode slijepe degustacije kako bi osigurali nepristrasnu procjenu. Proizvodi se ocjenjuju prema pet kriterijuma:

  • prvi utisak
  • vizuelni izgled
  • miris (olfakcija)
  • okus i tekstura
  • konačni (sveukupni) osjećaj za pića

Oba pića, džin i liker, impresionirali su internacionalni žiri, osvojivši ocjene koje ih svrstavaju u kategoriju izvanrednih proizvoda. Prema načinu ocjenjivanja, i Reina i Ai su osvojili dvostruku zvjezdicu, koja je dokaz kvalitetnog načina proizvodnje, ali i odličnog ukusa.