NaslovnicaZabavaZanimljivostiPomjeranje časovnika sat kasnije ipak utiče na naš organizam

Pomjeranje časovnika sat kasnije ipak utiče na naš organizam

U noći između subote na nedjelju spavaćemo jedan sat kraće jer pomjeramo kazaljke na časovniku unaprijed. Promjene koje nastaju prilikom prelaska na ljetnje računanje vremena dešavaju se postepeno i našem tijelu je potrebno i do nekoliko nedjelja da se prilagodi novonastalim uslovima.

Promjena sata unaprijed ili unazad može da izazove i neke od zdravstvenih problema, kako su neke od studija pokazale, jer se remete prirodni ciklusi sna u našem tijelu. To može imati za posljedicu uticaj na fizičko i na mentalno zdravlje.

Prema riječima doktorke Ivane Stefanović, nekada se mislilo da pomjeranje kazaljki ne utiče na organizam već da su se promjene koje su neki primjećivali dešavale iz nekih drugih razloga.

„Danas sve više shvatamo da ima nekih posljedica. Zdrava populacija to najvjerovatnije neće ni osjetiti u nekoj većoj mjeri, možda više adolescenti i djeca zato što će manje spavati pa su nervozniji i opadaju im kognitivne funkcije, tako da treba roditelji malo da obrate pažnju“, istakla je dr Stefanović.

Međutim, neke grupe mogu biti osjetljivije na pomjeranje kazaljki na satu.

„Vulnerabilniji su kardiovaskularni pacijenti. Stres se javlja zbog nedostatka sna ako poštujete vrijeme, a ne ono kako ste vi navikli da idete da spavate. Kažu da taj ponedjeljak poslije promjene vremena ima više infarkta nego uobičajeno, kao i kad pređemo na zimsko računanje vremena, da ima manje nego uobičajeno“, navodi dr Stefanović i dodaje da je u korijenu tegoba koje se javljaju kod prelaska na drugo vrijeme nedostatak sna.

Savjet dr Ivane Stefanović je da poštujemo svoj organizam i spavamo onda kad je vrijeme, a ne kad nam neko zada i ako se osjećamo malo tromije, umornije, treba da poslušamo tijelo i odmaramo se.

POVEZANI ČLANCI

Popularno