Padobranci Aero-kluba “Prijedor” zablistali na Svjetskom kupu!

79

Sportski Aerodrom Lesce-Bled u Sloveniji, mjesto s onim kultnim statusom u padobranskom sportu koga Wimbledon ima u tenisu ili Nashville u muzici, na kome je ispisana istorija padobranstva bivše zajedničke domovine, Evrope i Svijeta, proteklog vikenda bio je poprište drugog kola ovogodišnjeg Svjetskog kupa u padobranskim skokovima na cilj – Skydive World Cup Series/SWCS.

Već po tradiciji, SWCS Bled je i ovaj put bio najmasovniji „samit na vrhu“ vrhunskih svjetskih ciljaša: 225 takmičara, 45 ekipa iz 22 zemlje, od kojih su gotovo polovina profesionalne vojne ekipe i reprezentacije najjačih padobranskih nacija Svijeta. Na svom prvom ovogodišnjem nastupu u SWCS (prvo kolo u Francuskoj propušteno je iz finansijskih razloga), Prijedor Team, ekipa Aero-kluba “Prijedor”, takmičila je u sastavu: Boban Ivetić, Goran Stojanović, Siniša Vujaković, Aleksandar Cvetković i Helena Janson, koja je zamijenila standardnog prvotimca Draška Lajića, koji zbog zdravstvenih problema još nije spreman za napore ovog fizički intenzivnog sporta. Prijedorčani su poslije održanih sedam od planiranih osam turnusa takmičenje završili na vrlo dobrom 18. mjestu, koga dijele s reprezentacijom SAD, i time ostvarili svoj deklarisani cilj – plasman u prvih 20 ekipa. Do zadnjeg skoka drugog dana takmičenja ciljaši s Urija čak su bili plasirani na senzacionalnom osmom mjestu, bili najbolja amaterska, klupska ekipa, ali je na kraju ta nezvanična titula pripala finansijski, kadrovski i logistički jačem Aero-klubu Plzen iz Češke.

– Ono što već godinama tvrdim, na Bledu smo i pokazali. Ova ekipa ima potencijal za visoke domete, ali nema neophodne preduslove da ga i realizuje. Otišli smo u Sloveniju bez priprema, sezonu je većina ekipe počela bez i jednog jedinog trenažnog skoka i bukvalno smo, da bi ušli u formu, trenirali na takmičenjima. Tako se ne može nositi sa svjetskom elitom. Pa ipak, mi, mali klub, ostavili smo iza sebe osam reprezentacija velikih zemalja. Pri tome smo u petom i šestom turnusu zaista imali veliki peh s vremenom: prvo smo bili među zadnjim ekipama koje su skočile po jakom vjetru na granici regularnog, prije nego što je prerastao u orkanski i takmičenje prekinuto, a onda nam se usred narednog skoka promijenio smjer vjetra, pa su posljednja trojica iz ekipa praktično prizemljila niz vjetar. U ta dva skoka sakupili smo više od polovine ukupnog broja centimetara, što nas je koštalo ubjedljivo boljeg plasmana – komentarisao je nastup na Svjetskom kupu Siniša Vujaković, vođa ekipe.

Tragičar ekipe Aero-kluba “Prijedor” bio je Boban Ivetić, koji je u zadnjem, sedmom turnusu (pogledaj video) napravio grešku u tehnici skoka i upisao sedam centimetara – koliko je sakupio i u svih prethodnih šest skokova! To ga je koštalo izvanrednog plasmana među prvih 20 takmičara, u društvu s profesionalcima, svjetskim šampionima i višestrukim pobjednicima Svjetskog kupa.

Sponzor nastupa padobranaca Aero-kluba „Prijedor“ u Sloveniji bio je Robini design d.o.o. prijedorsko preduzeće za projektovanje, dizajn i izradu namještaja po mjeri.

Za Prijedor Team učešće u drugom kolu SWCS bio je posljednji test pred nastup u trećem od šest kola Istočno-evropske ciljaške lige – East European Accuracy League/EEAL. Na domaćem Aerodromu „Urije“, naredne subote i nedelje, biće održan 28. Prijedor Open, padobranski događaj godine, najjače i najmasovnije takmičenje na Balkanu. Domaćini brane vicešampionsku titulu u ekipnoj konkurenciji i imaju ambicija da dobrim nastupom preuzmu vođstvo u generalnom plasmanu EEAL.

infoprijedor.ba