Tropske vrućine pune ambulante!

73
Photo by Engin Akyurt: https://www.pexels.com/photo/summertime-concept-3620237/

Talas tropskih vrućina ponovo je zahvatio Srpsku, koju, ako je suditi prema prognozama meteorologa, i u narednim danima očekuju izuzetno visoke temperature, koje će dostizati i do 40 stepeni, zbog čega ljekari upozoravaju stanovnike da ne izlaze napolje bez prijeke potrebe i da provode vrijeme u rashlađenim prostorijama.

Ljekari širom Srpske ovih dana imaju pune ruke posla, a njihovu pomoć, pored starijih pacijenata i oboljelih od hroničnih, pogotovo kardiovaskularnih bolesti, često traže i djece koja prilikom kupanja na bazenima i rijekama budu prekomjerno izložena suncu.

Specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Milijana Đajić istakla je da se samo u nedjelju, kada je bila dežurna, javio veliki broj djece sa simptomima pregrijavanja, kao i nekolicina osoba sa znakovima toplotnog udara, a koje su zbog posla najtopliji dio dana bile izložene suncu.

Prema njenim riječima, za razliku od mladih, stariji pacijenti djelimično usvoje savjete ljekara i ne idu napolje u najtoplijem dijelu dana, koji, kako kaže, traje od devet do 19 časova.

Đajićeva je pozvala i poslodavce da prilagode radno vrijeme te tokom najtoplijeg dijela dana radnike ne šalju na otvoreno, gdje su izloženi zračenjima i visokim temperaturama koje prelaze 40 stepeni.

– Nisu samo u pitanju građevinci, nego i električari, komunalni radnici i mnogi drugi koji radno vrijeme provode vani. Takvih pacijenata, koji dolaze sa simptomima toplotnog udara, ima jako puno i njih bi trebalo da vodimo kao povreda na radu, međutim još nisam našla poslodavca da će tako nešto da potpiše, nego traže da bude posebna dijagnoza “povreda”, što je u medicinskoj struci drugačije definisano – istakla je Đajićeva.

Kao primjer dobre prakse navela je kolektivni godišnji odmor koji poslodavci u građevinskom sektoru daju radnicima, ako se prognozira da će deset dana temperatura biti iznad 40 stepeni Celzijusa.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić apelovala je na nadležne da preduzmu sve mjere koje dozvoljava zakonska regulativa, da zajedno obiđu gradilišta, poljoprivredna dobra, komunalna i druga preduzeća, gdje su radnici najviše izloženi toplotnom udaru te izdaju rješenja da se izvrši preraspodjela radnog vremena.

– Ukoliko radnik doživi kolaps na radnom mjestu i zbog toga mora da ide na bolovanje, pa čak može i da se povrijedi prilikom pada, odnosno zadobije fizičke povrede, mora se tretirati kao povreda koja je proistekla za vrijeme rada i plata treba da bude u punom iznosu – kazala je Mišićeva.

Voda

Grupa meteorologa iz BiH upozorila je da usljed velikih vrućina koje su najavljene za naredne dane postoji velika vjerovatnoća od pojave suše te apeluju na građane da ne rasipaju vodu.

– Značajnije kiše nema na vidiku, samo u pojedinim danima moguća je pojava lokalnih pljuskova koji neće narušiti utisak vrućeg ljeta – kažu meteorolozi.
Glas Srpske