Objavljene odluke žirija Međunarodnog bijenala radova na papiru

25

Muzej Kozare Prijedor objavio je rezultate konkursa za peti međunarodni bijenale radova na papiru “Prijedor 2024” koji sadrže dobitnike glavnih nagrada, dobitnike posebnih priznanja i listu autora i djela koja će biti predstavljena na izložbi i u katalogu bijenala.
U kategoriji crtež i grafika glavnu nagradu dobila je Dragana Grujičić iz Srbije, u kategoriji intermedija Gaj Langevin iz Kanade, a u kategoriji slikarstvo Milan Krajnović iz Republike Srpske.

Dobitnicima slijedi i novčani iznos nagrade od po 500 evra, a svi prvonagrađeni radovi postaju dio likovne zbirke Muzeja Kozare.

Posebno priznanje, odnosno pohvale dobili su Bojana Mihajlović iz Republike Srpske i Žarko Vučković iz Srbije, a za najbolji studentski rad pohvala je pripala studentkinji Akademije umjetnosti u Banjaluci Maši Grmaš.

Za izložbu koja će biti organizovana u Muzeju Kozare od 20. avgusta do 30. septembra ove godine odabrano je 118 djela 64 autora iz 10 zemalja – Slovenija, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, NJemačka, Poljska, Holandija, Finska i Kanada.

Odluke je donio žiri koji čine likovni umjetnici Miloš Đorđević i Svetlana Volic iz Srbije i Zoran Banović iz Republike Srpske.

Međunarodno bijenale radova na papiru Prijedor je dobio krajem 2015. godine zahvaljujući inicijativi tadašnjeg direktora Muzeja Kozare Zorana Radonjića i njegovoj ideji da se na ovaj način publici da kvalitetan likovni događaj, da se obogati zbirka Muzeja Kozare, da se grad promoviše u svijetu umjetnosti i da se upotpuni imidž grada slikara, grada domaćina likovne kolonije “Sreten Stojanović” i grada murala.

SRNA

Foto: FB/Музеј Козаре