Međunarodna “Trka mira” prošla i kroz Prijedor

68

Učesnici Međunarodne sportske manifestacije “Trka mira” stigli su u Prijedor, a među njima je ove godine i petnaestak članova Atletskog kluba iz ovog grada.
Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Miljšić izjavio je da je velika čast za Prijedor da ugosti učesnike veličanstvene trke koja prolazi kroz cijeli svijet i koja ima za cilj promociju mira.

“Prijedor je poznat kao multietnička sredina otvorena za saradnju, za sve naše sugrađane, bilo koje vjere, nacije. Promocija mira je nešto na čemu mi radimo svakodnevno i ovo je samo jedna od manifestacija koja ide u prilog tome”, izjavio je Milješić novinarima u Prijedoru.

Trener Atletskog kluba “Prijedor” Zoran Radinović podsjetio je da su prijedorski atletičari u ovom događaju učestvovali i 1990. i 2000. godine.

Koordinator “Trke mira” za BiH Amur Bašić rekao je da je Prijedor priredio vrlo lijepu dobrodošlicu i da vjeruje da ova trka može da inspiriše ljude da se potrude da mir, harmonija, tolerancija i saradnja budu prisutni redovno u životima.

Bašić je rekao da, osim kroz Prijedor, trka ove godine prolazi kroz Novi Grad, Kozarsku Dubicu, Gradišku i Banjaluku.

“Trka kasnije ide kroz srednju i sjevernu Evropu i na kraju preko Srbije dolazi u Mađarsku u oktobru”, naveo je Bašić.

“Trka mira” pokrenuta je 1987. godine kao globalna sportska manifestacija posvećena miru, harmoniji i prijateljstvu među ljudima i narodima svijeta bez obzira na nacionalnu, rasnu, vjersku ili političku pripadnost.

SRNA