Koncert učenike Muzičke škole povodom Svjetskog dana muzike

67

Cjelovečernji koncert na otvorenom povodom Svjetskog dana muzike održali su učenici osnovne i srednje Muzičke škole ” Savo Balaban” iz Prijedora.

U prigodnom programu predstavilo se dvadesetak učenika ove škole.
Direktor Škole Aljoša Novaković izjavio je novinarima da ova obrazovna ustanova već nekoliko godina unazad učestvuje u obilježavanju ovog značajnog datuma.


“Povodom Svjetskog dana muzike , a u okviru ovogodišnjeg `Prijedorskog ljeta ` izuzetna nam je čast i zadovoljstvo da se i na ovaj način predstavljamo i prezentujemo našoj publici i našim budućim učenicima koji žele da upišu muzičku školu”, rekao je Novaković.
Profesor solo pjevanja u srednjoj muzičkoj školi “Savo Balaban” Tijana Krivaja izjavila je da je Svjetski dan muzike praznik koji se praznuje u cijelom svijetu vrlo poseban za učenike i profesore ove škole.


“Zaista nam je drago što smo imali priliku da na ovaj način obilježimo taj značajan datum. Na repeortoaru su bile kompozicije domaćih i stranih kompozitora , klasičara, na primjer Mocarta, zatim imamo Bernštajna, a publika je mogla čuti i isječke iz jednog popularnog mjuzikla ” Priča sa zapadne strane/”, rekla je Krivaja.
Ideja o Svjetskom danu muzike začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar DŽoel Koen, koji je radio na francuskom radiju, tada je predložio cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljeta. Prva proslava pod nazivom Festival muzike održana je 21. juna 1982. u Parizu. Od tada do danas muzički susreti su besplatni kao i nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara.

prijedorgrad.org