Javor posjetio mjesto radova na regulaciji Miloševice

89

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor posjetio je juče mjesto radova na regulaciji korita rijeke Miloševice, a riječ je o projektu vrijednom 3,6 miliona KM sa PDV-om čiji je investitor Javna ustanova “Vode Srpske” koja je obezbijedila sredstva putem Evropske investicione banke.
“Do sada je urađeno oko 25 odsto posla i uloženo oko 800.000 KM. To je višedecenijski problem koji muči mještane ovog dijela grada i napokon, uz dobru volju, saradnju i komunikaciju sa republičkim nivoom vlasti, konkretno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom uspjeli smo da počnemo uređenje rijeke Miloševice koja je bila veoma zapuštena”, izjavio je Javor novinarima.

On je dodao da radovi teku predviđenom dinamikom i da trenutno obuhvataju kamene obloge, parapetne zidove koji se rade u dužini od 300 metara.

Javor je podsjetio da je Skupština grada usvojila odluku da iz budžeta bude isplaćeno 200.000 KM za nadoknadu štete domaćinstvima poplavljenim u decembru 2022. godine.

“Između ostalog, ta domaćinstva nalaze se i u Orlovači, Topoliku, Vrbicama, Bišćanima, Rizvanovićima, Raškovcu. Svi će biti pozvani da naredne sedmice dođu u Gradsku upravu i dobiće sredstva iz budžeta grada od 2.500 KM do 4.000 KM. Sve što radimo, radimo prvenstveno zbog građana i da konačno stavimo tačku na poplave i nedaće iz prethodnih decenija”, izjavio je Javor.

Direktor preduzeća “Prijedorputevi” Radenko Crnogorac podsjetio je da je regulaciji korita Miloševice počela prošle godine, ali da intenzitet radova nije bio veliki zato što su rješavana pitanja projektne dokumentacije, imovinsko-pravnih odnosa i ostalo.

“Ove godine smo intenzivirali radove. Imam informacije od građana koji žive u ovim naseljima i drugih stručnih lica da kiše koje su padale u proteklih godinu dana nisu napravile nikakav ozbiljniji problem jer je korito prošireno, obloženo, povećana je njegova zapremina, smanjena brzina protoka vode”, rekao je Crnogorac.

On je naveo da se u ovoj prvoj fazi izvode radovi na regulaciji vodotoka u dužini od 1.650 metara, a da bi u nekoj budućoj fazi trebalo da se uredi još toliko kako bi problem poplava ovih naselja bio trajno riješen.

Rok za završetak radova je do kraja godine.

SRNA