Festival voćne rakije i zdrave hrane „Zdravica“, u subotu 11. maja

75

Prvi  Festival voćne rakije i zdrave hrane „Zdravica“  u našem gradu održaće se u subotu, 11.05.2024. godine, na Malom gradskom trgu u Prijedoru, a u sklopu programa obilježavanja Dana grada – 16. maja.

Ovaj jedinstveni događaj pruža priliku posjetiocima festivala da istraže bogatu kulturnu baštinu naše regije kroz jedan od njenih najomiljenijih proizvoda – rakiju.

Festival će obuhvatiti ​​niz aktivnosti i atrakcija, uključujući degustacije raznovrsnih rakija, predavanja stručnjaka o procesu destilacije, interaktivne radionice, gastronomske specijalitete, te bogat kulturno- zabavni program.

Festival se organizuje u saradnji Poljoprivrednog klastera regije Prijedor “Una-Sana” i suorganizatora Grada Prijedora, gradske Turističke organizacije i Poljoprivredne zadruge “Kooperativa” gdje će učešće uzeti brojne renomirane destilerije iz zemlje i  regiona.

Održavanje Festivala je podržano u okviru projekta „Promovisanje ekonomske diversifikacije u ruralnim područjima jugoistočne Evrope (SEDRA II) – Izgradnja kapaciteta lanaca vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom turizmu kroz mogućnosti zapošljavanja“ koji sprovodi SWG u partnerstvu sa GIZ.

U sklopu Festivala proslavljamo i godišnjicu od osnivanja Potkozarske kuće, to je mjesto gdje se susreću priče, gdje se podržavaju lokalni proizvođači i gdje se stvaraju nova prijateljstva. Svaki proizvod ima svoju priču, a mi smo tu da vam je ispričamo.

Svečano otvaranje Festivala predviđeno je u 12 časova, a proglašenje pobjednika i dodjela nagrada u 18 časova.

U slučaju loših vremenskih prilika festival će biti održan u restoranu hotela „Le Pont“ Prijedor.