NaslovnicaNovostiRS-BIHDanas obilježavanje 40 godina od smrti Branka Ćopića

Danas obilježavanje 40 godina od smrti Branka Ćopića

U Hašanima, rodnom mjestu Branka Ćopića danas će biti obilježeno 40 godina od smrti velikog književnika.

Obilježavanju će prisustvovati i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Direktor Javne ustanove “Bašta sljezove boje” Blaženka Kenjalo rekla je Srni da će se učesnici okupiti u Hašanima kod spomen-škole “Branko Ćopić”.

Prema njenim riječima, u 10.00 časova biće položeni vijenci na bistu književnika, a nakon toga je planirano obraćanje zvanica i književni čas u spomen-kući.

U čast velikog srpskog pisca danas će na ulazu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci biti otkrivena spomen-ploča Branku Ćopiću, najavljeno je iz Društva učitelja Republike Srpske. Ovim povodom biće održan i kulturno-umjetnički program.

Program je zakazan za 13.00 časova u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta.

Društvo učitelja podnijelo je ranije inicijativu za postavljanje spomen-ploče Ćopiću, te je dobilo saglasnosti Prirodno-matematičkog fakulteta i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Srpske.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa mosta na Savi u Beogradu.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine dobio je Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

NJegova antologijska zbirka pripovjedaka “Bašta sljezove boje” osvojila je NJegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu dobio je 1958. godine za roman “Ne tuguj, bronzana stražo”.

Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Drugi svjetski rat podstakao ga je da napiše romane “Prolom”, “Gluvi barut”, “Ne tuguj, bronzana stražo” i “Osma ofanziva”, zatim pripovijetke “Rosa na bajonetima”, “Surova škola”, “LJubav i smrt”, “Doživljaji Nikoletine Bursaća”, “Gorki med”, “Sveti magarac”, “LJudi s repom” i zbirke pjesama “Ognjeno rađanje domovine” i “Ratnikovo proljeće”.

Napisao je i romane za djecu “Orlovi rano lete”, “Slavno vojevanje” i “Bitka u zlatnoj dolini” /poznati su kao “Pionirska trilogija”/ i “Magareće godine”, zbirke “Priče partizanke”, “Vratolomne priče”, “Priče ispod zmajevih krila” i “Doživljaji mačka Toše”.

Napisao je zbirke pjesama “Čarobna šuma”, “Armija odbrana tvoja”, “Partizanske tužne bajke”, “Večernje priče”, “Djeda Trišin mlin” i “Nestašni dječaci”.

SRNA

POVEZANI ČLANCI

Popularno