Učenici petog razreda Osnovne škole “Petar Kočić” iz Prijedora, koji su prethodnog vikenda išli na četvorodnevnu školu u prirodu na Jahorini, razbolili su se i čak 18 djece je završilo na infuziji.

Kako je za “Nezavisne novine” potvrdila Gordana Bosančić, direktorica ove škole, na Jahorinu su otišla četiri odjeljenja petog razreda, odnosno 91 učenik, sa četiri učitelja, pedagogom i ljekarom, te da su odsjeli u hotelu “Nebojša”.

Kako je Bosančićeva istakla, prvo veče i u nedjelju ujutro učenici su izveli sve aktivnosti i bili dobro, ali da je problem nastao u poslijepodnevnih časovima u nedjelju.

Tada se, kako je navela Bosančićeva, nekoliko djece požalilo na mučninu, a do kraja dana djeca su povraćala.

Učitelji su učenike koji su povraćali u nedjelju kasno naveče odveli u hitnu da spriječe da djeca dehidriraju, te je tokom te noći do ponedjeljka ujutro 18 djece primilo infuzije.

“Djeci koja su primila infuzije bilo je malo bolje, ali su se javljali i drugi slučajevi i jedan učitelj je imao iste stomačne tegobe”, rekla je Bosančićeva za “Nezavisne novine”.

U ponedjeljak ujutro su, kako ističe Bosančićeva, stupili u kontakt sa direktorom agencije “Kompas”, koja je organizovala ovaj izlet u prirodu, da se učenici vrate kući, jer je oko 20 djece do tada imalo stomačne tegobe.

“Sinoć oko 22 časa učenici su stigli kući”, navela je Bosančićeva, navodeći da su djeca trenutno u dobrom zdravstvenom stanju.

Dodala je da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS poslalo inspekciju u hotel “Nebojša” na Jahorinu, da ispita zbog čega su se učenici razbolili.

Kako je Bosančićeva navela direktor agencije “Kompas” je tražio zvanično da sanitarna inspekcije istraži taj hotel.

SRNA