Predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović uputio je danas apel sugrađanima da se zbog izuzetno teške ešidemiološke situacije u ovom gradu svi u što je moguće većoj mjeri pridržavaju propisanih mjera zaštite.
“Posebno molim sve one koji moraju da posjete neku od zdravstvenih ustanova da pokažu strpljenje i razumijevanje za naše zdravstvene radnike. To su naši sugrađani koji su najviše izloženi opasnosti zaraze, rade i dalje zbog nas i našeg zdravlja i sa polovinom broja zaposlenih. Podržimo ih barem svojim strpljenjem i razumijevanjem dok čekamo na njihovu uslugu”, naveo je Duratović u saopštenju.

On je ukazao da činjenice sa terena, brojevi oboljelih i izjave zdravstvenih radnika upućuju na to da epidemiološka situacija u Prijedoru nije bila teža od početka pandemije.

“Sa jučerašnjim danom imamo 847 lica pod zdravstvenim nadzorom, 113 pi-si-ar /PCR/ pozitivnih lica, 40 pacijenata na kovid odjeljenju bolnice, četiri lica na intenzivnoj njezi i dva smrtna slučaja u posljednja 24 časa. Brojevi oboljelih rastu svakodnevno. U posljednjih 15 dana kroz ARI ambulantu prošlo je 1.876 pacijenata”, istakao je Duratović.

U saopštenju se dodaje da je u mnogim ustanovama i institucijama broj pozitivnih na kovid i onih sa simptomima u brzom porastu, a da je najteža situacija u zdravstvenim ustanovama gdje je skoro polovina zdravstvenih radnika na bolovanju, dok u laboratoriji Doma zdravlja rade samo dva laboranta.

SRNA