Filmski glumac, režiser, scenarista i producent ser Čarls Spenser Čaplin, poznat kao Čarli Čaplin, jedan od najvećih umjetnika u istoriji filma, umro je 25. decembra 1977. godine.

Iz rodne Velike Britanije otišao je u SAD 1910. godine i prvo je igrao u filmskom burleskama Maksa Seneta, ali se brzo osamostalio i stekao svjetsku slavu likom sentimentalnog klovna-skitnice.

Njegov humanizam, izgrađen u vrijeme teške mladosti, učinio je da svima postane jasna snaga filmskog govora u afirmaciji univerzalnih ljudskih vrijednosti.

Iako Čaplin nije bio politički angažovan, njegov filmski opus bio je dovoljan razlog da u vrijeme antikomunističke histerije u SAD postane žrtva američkog republikanskog senatora DŽozeFa Makartija.

Zbog toga je 1952. godine, Čaplin emigrirao u Švajcarsku, gdje je i umro 1977.

Čaplin je tokom 40 godina snimio 75 kratkih i dugometražnih Filmova, a 1972. dodijeljena mu je nagrada “Oskar” za životno djelo.

Filmovi: “Idila u polju”, “Pasji život”, “Mirna ulica”, “Hodočasnik”, “Dječak”, “Potjera za zlatom”, “Cirkus”, “Svjetlosti velegrada”, “Moderna vremena”, “Veliki diktator”, “Gospodin Vedu”, “Jedan kralj u Njujorku”, “Svjetlosti pozornice”, “GroFica iz Honkonga”…

Čaplinov “Veliki diktator”, mračna satira o nacističkom zločincu Adolfu Hitleru, dospjela je i do samog Berlina. Hitler je pokušao da odgleda film do kraja, ali je bijesan napustio projekciju.

Čarli Čaplin je simbol filma 20. vijeka i filma uopšte.

SrpskaInfo