U Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru sinoć je otvoren 14. Festival crteža i muzike pod nazivom “Portret” i predstavlja omaž akademskom slikaru Tihomiru Ilijaševiću, dugogodišnjem direktoru ove ustanove koji je preminuo prošle godine.
Direktor Galerije Aleksandar Drinić rekao je novinarima da u likovnom dijelu Festivala učestvuje osam studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda i sa Akademije umjetnosti u Banjaluci, sa svojim mentorima Nenadom Nastićem i Milanom Krajinovićem.

“Oni će od 11.00 do 22.00 časa, tokom trajanja festivala, slikati portrete u galerijskom prostoru i pozivam sve sugrađane da nas narednih dana posjete i vide kako studenti crtaju”, rekao je Drinić.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović istakao je da Festival crteža i muzike daje poseban doprinos LJetu kulture u Prijedoru i da su svi koji su poznavali Tihu Ilijaševića znali su da je ovo njegova ideja kojom je želio da se ostvari spoj mladosti, umjetnosti i muzike.

“Ono što je karakteristika ovog festivala je da su svi dosadašnji učesnici radili u prisustvu publike, odnosno slučajnih prolaznika koji su tokom dana ulazili u galeriju i gledali kako nastaju ikone, akvareli, crteži, grafike, skulture, mozaici, vitraži. Radili su pod budnim okom mentora i tako je i ovog puta”, rekao je Pavlović.

Prvi put na jednom ovakvom događaju je Jovana Stančić, student treće godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu koja je istakla da se raduje novih poznanstvima i da je čula za ovaj festival i saradnju koju ima sa fakultetom koji pohađa.

“Pratila sam iskustvo kolega, veoma mi se sviđa i prostor i grad i lepa je organizacija festivala. Što se tehnike tiče, portret zna da bude zahtevan, ali se raadujem radu u narednim danima”, rekla je Stančićeva.

Osim nje, iz Beograda su došli i studenti Jovana Marović i Đorđe Simić.

Student treće godine, smjer grafika na Fakultetu umjetnosti u Banjaluci Nedeljko Ćulum rekao je da do sada nije radio pred publikom i dodao da će to za njega biti izazov ovog festivala.

Osim Ćuluma, sa banjalučke akademija dolaze i Marija Čenić, Đorđe Kasagić i Ema Popović, te Lana Banjac sa novosadske Akademije umetnosti.

Viši stručni saradnik za Fakulteta primenjnih umetnosti u Beogradu Nenad Nastić, kao jedan od mentora festivala, rekao je da na ovaj način nastavljaju sradnju sa ovom galerijom.

“Ovo je omaž našem kolegi Tihi i podsjećanje na divne dane provedene ovde, na njegovo veliko gostoprimstvo i ljubaznost, profesionalnost”, rekao je Nastić.

Na svečanom otvaranju koncert je održao poznati muzičar i kompozitor Nešo Galija koji je naglasio da mu je susret s Prijedorom bio više nego idealan poslije duže pauze u nastupima.

“Sviđa mi se što se to dešava u ovakvom prelijepom ambijentu, prirodnom za sve one koji žele da usavršavaju svoje duhovno stanje. Zato umjetnost i postoji. Prijedor treba da bude ponosan na galeriju. Koncerti ovdje su uvijek bili dobri, bili su tematski, drugačiji od ostalih jer je situacija to nekakao nametala, a mi smo dovovljno vješti da se tome prilagodimo, dobra strana te priče je da iz tog prilagođavanja uvijek izađe neki neočekivani kvalitet koji mi pamtimo i to je u suštini stvaralašptvo koje se desi”, rekao je Nešo Galija.

Festival crteža i muzike trajaće do petka, 23. jula, kada će biti otvorena izložba radova nastalih tokom ove manifestacije. LJubitelji klasične muzike tog dana, u 20.00 časova, moći će uživati u koncertu violinistkinje Natalije Todorović.

Izvor:SRNA