NaslovnicaNovostiDonosimo popis zemalja u koje možemo putovati s bh. pasošem u vrijeme...

Donosimo popis zemalja u koje možemo putovati s bh. pasošem u vrijeme pandemije

Restrikcije i dalje traju, a mi vam u nastavku donosimo popis zemalja u koje bismo s bh. putovnicom mogli ići bez većih poteškoća.

Pandemijsko razdoblje uvelo je brojne restrikcije na globalnom nivou, a posebno je po međunarodnu i nacionalnu ekonomiju bila “papreno skupa” ona koja se odnosi na restrikciju putovanja.

Restrikcije i dalje traju, a mi vam u nastavku donosimo popis zemalja u koje bismo s bh. putovnicom mogli ići bez većih poteškoća.

COVID-19 pandemija ostavila je posljedice po zdravlje dijela stanovništva, ali su prateće mjere zaštite dovele do radikalnih promjena: u mentalnom zdravlju, na planu ljudskih prava, na planu privrede i ekonomije. Jedna od promjena tiče se putovanja, koja su za mnoge u pandemijskom razdoblju postala misaona imenica. Kad je riječ o državama s kojima graničimo, poznato je da u Hrvatsku više nijedan bh. državljanin ne može bez negativnog PCR testa, pa ni oni sa hrvatskim dokumentima, uz napomenu da za bosanskohercegovačke državljane negativan pcrt nest nije dovoljan, već ga mora pratiti valjan razlog, poput ovih koji se odnose za državljane trećih zemalj.

Oni, dakle, u Republiku Hrvatsku mogu ući jedino ako su:

– zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe
– pogranični radnici
– osoblje u prometnom sektoru
– diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijska osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti
– putnici u tranzitu
– osobe koje putuju radi školovanja
– pomorci
– osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes.

Što se tiče drugih zemalja s kojima BiH graniči, u Srbiju možemo putovati bez ikaakvih testiranja, dok je za ulazak u Crnu Goru neophodan valjan serološki test, koji je značajno jeftiniji od PCR-a.

Ulazak bh. državljana u Njemačku moguć je samo ukoliko imamo odobren boravak u toj zemlji. Ukoliko nemamo, morali bismo imati hitnu opravdanost, što podrazumijeva propisane situacije, npr. zdravstveni radnici, istraživači i gerijatrijski radnici, kvalifikovani i visokokvalifikovani strani radnici čije zapošljavanje je neophodno iz ekonomske perspektive i čiji se rad ne može odložiti niti se može obavljati u inostranstvu.

Na sličan način regulisane su i mogućnosti ulaska u Republiku Austriju, u koju mogu ući osobe iz poslovnih razloga, osobe koje ulaze u zemlju radi početka, nastavka studija ili naučnog istraživanja, osobe koje u zemlju ulaze zbog hitno neophodnih sudskih rasprava.

S druge strane postoje zemlje poput susjedne ranije spomenute Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Republike Turske ili npr. Sjedinjenih Američkih Država i Brazila, u koje naši državljani mogu putovati bez većih ili ikakvih ograničenja. Ipak, prilikom namjeravanog odlaska u inozemstvo najbolje je provjeriti aktuelne uvjete u diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili organu koji vrši kontrolu ulaska zemlje koja je odredište putovanja.

Izvor:6yka

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno