Za svih 56 osnovaca romske nacionalnosti u Prijedoru danas su uručeni ruksaci i školski pribor, a narednih dana udžbenike će dobiti đaci od petog do devetog razreda i četiri srednjoškolca iz ove populacije.
Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović rekla je novinarima da grad Prijedor posebnu pažnju posvećuje nacionalnim manjinama, a posebno romskoj populaciji.

Kasalovićeva je podsjetila da je zbog teških uslova života Skuština grada Prijedora 2019. godine usvojila Akcioni plan za rješavanje problema Roma, i to stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja, obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Ona je dodala da, osim što je za ove namjene u budžetu grada izdvojeno 20.000 KM, grad Prijedor dodatno obezbjeđuje školski pribor, udžbenike i nastavna sredstva za sve učenike osnovnih i srednjih škola romske populacije.

“Današnji prijem i uručenje poklona gradonačelnika samo je simboličan doprinos grada da bi se podstakli učenici romske populacije da nastave obrazovanje, a da se u tome i uspijeva potvrđuje podatak da je broj učenika isti kao i prošle godine”, naglasila je Kasalovićeva.

Predsjednik Udruženja Roma Ramo Salešević rekao je da je ovo dokaz da Gradska uprava vodi brigu o romskim đacima, budući da su sva djeca dobila školski pribor.

“Imamo jako dobru saradnju i zahvalan sam što se u našem gradu vodi briga o potrebama Roma i u drugim segmentima, kao što su akcioni planovi, izgradnja stambenih jedinica i kada su dodjele stipendija u pitanju, tako da vjerujem da će se ova saradnja nastaviti”, rekao je Salešević.

On je dodao da na području grada Prijedora živi oko 800 Roma, od kojih je samo pet zaposleno, te da ga raduje broj od novih 10 đaka prvaka.

SRNA