NaslovnicaNovostiRS-BIHU julu i avgustu preventivna kampanja radi smanjenja broja poginulih na putevima

U julu i avgustu preventivna kampanja radi smanjenja broja poginulih na putevima

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske provodi preventivnu kampanju simboličnog naziva “#101 život” s ciljem smanjenja broja poginulih na putevima Srpske u julu u avgustu, mjesecima kada je bezbjednost učesnika u saobraćaju najugroženija.
Fokus će biti kontrola nepropisne brzine upotrebom 12 presretača, 21 mobilnog radarskog sistema i na osnovu stacionarnih sistema na području većeg broja gradova i opština širom Srpske.

Načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja MUP-a Srpske Goran Amidžić rekao je na konferenciji za novinare da se u prvih pola godine dogodilo 4.558 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 125 ili 2,7 odsto u odnosu na isti period lani, a u 80 odsto slučajeva nastala je materijalna šteta, dok su 20 odsto nezgode u kojima je bilo posljedice po lica.

Amidžić je rekao da je u prvih šest mjeseci poginulo 40 lica, četiri više lica ili 11 odsto u odnosu na isti period lani, pojasnivši da je smrtno stradalo 19 vozača, šest suvozača, tri putnika, pet pješaka, četiri biciklista, dva motociklista, jedan traktorista i tri saputnika.

On je dodao da je 246 lica zadobilo teške tjelesne povrede, što je više za 20 lica ili devet odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je 1.175 lica zadobilo lake povrede, više za 82 lica ili 7,5 odsto.

Amidžić je stanje bezbjednosti saobraćaja ocijenio kao zadovoljavajuće, navodeći da se najviše saobraćajnih nezgoda dogodilo u nadležnosti Policijskih uprava Prijedor i Istočno Sarajevo gdje je nastradalo po šest lica.

“Kada posmatramo pojedinačno grad ili opštinu, najviše poginulih je na području Gradiške gdje je u prvih šest mjeseci poginulo pet lica. Najteža saobraćajna nezgoda u kojoj su poginula tri lica desila se na području opštine Rogatica”, rekao je Amidžić.

On je dodao da su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća brzina u 15,5 odsto slučajeva, nedržanje rastojanja 15,2 odsto, oduzimanje prvenstva prolaza 11 odsto, vožnja unazad 11 odsto i upravljanje pod dejstvom alkohola 5,5 odsto.

Prema njegovim riječima, MUP je u ovoj godini sankcionisano više od 200.000 učesnika u saobraćaju, najviše onih koji su prekoračili brzinu, odnosno koji su sankcionisani za prekršaj prekoračenja brzine – 97.000.

Posebna pažnja, kaže, usmjerena je na vozače pod dejstvom alkohola, a takvih je oko 9.100 sankcionisano, te ističe da aktuelna kaznena politika nije adekvatna za rješavanje saobraćajne problematike.

Inspektor u Upravi policije Milan Salamadija rekao je da će u julu i avgustu sprovoditi pojačane aktivnosti s ciljem smanjenja saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, pojasnivši da su to mjeseci kada je evidentiran najveći broj saobraćajnih nesreća sa poginulim licima.

“U ova dva mjeseca prošle godine na putevima Srpske je poginulo 28 lica, a isti broj lica je poginuo i 2020. godine”, rekao je Salamadija.

On je ukazao da je tokom ta dva ljetna mjeseca 2019. godine poginulo 38 lica, a 40 u 2018. godine, dok se u posljednje dvije godine taj broj smanjio zahvaljujući planskim aktivnostima MUP-a.

Salamadija je napomenuo da je u 2021. godini za prekršaj nepropisne brzine kretanja motornih vozila sankcionisano 126.000 prekršaja, a ove godine već imamo 97.000 prekršaja nepropisne brzine kretanja motornih vozila.

“Fokus naše aktivnosti će biti na kontroli vozača pod dejstvom alkohola i opojnih droga. Tokom jula prošle godine za vrijeme pojačane aktivnosti pripadnika MUP-a iz saobraćaja je isključeno nešto manje od 8.000 vozača pod dejstvom alkohola”, rekao je Salamadija.

On je rekao da je od tog broja 1.100 vozača bilo pod dejstvom alkohola sa koncentracijom većom od 1,5 promila.

“Za šest mjeseci ove godine evidentirano je 525 saobraćajnih nezgoda u kojima je kod jednog od učesnika utvrđeno više od 1,5 promila. Upravo nam ove brojke ne dozvoljavaju da stanemo, naprotiv moramo pojačati represiju o pitanju otkivanja i sankcionisanja vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, opojnih droga i psihoaktivnih lijekova”, rekao je Salamadija.

On je dodao da je sve češći prekršaj da vozači voze pod uticajem droga zbog čega je prošle godine sankcionisano 1.200 vozača, a 481 ove godine, dok je zbog nekorištenja pojasa prošle godine kažnjeno više od 14.000 vozača i putnika i 10.300 ove godine.

Salamadija je naveo da će u fokusu biti i pojačana kontrola korištenja mobilnih telefona tokom upravljanja vozila i pojačana kontrola dvotočkaša, odnosno mopeda i motocikla, pojasnišvi da je 670 vozača dvotočkaša prošle godine sankcionisano jer nisu koristili kacigz, dok ih je 610 bilo do sada.

SRNA

POVEZANI ČLANCI

Popularno