NaslovnicaNovostiŽivinari u RS pooštrili mjere zbog ptičjeg gripa

Živinari u RS pooštrili mjere zbog ptičjeg gripa

U Republici Srpskoj zasad nije prijavljen nijedan slučaj ptičjeg gripa, ali živinari kažu da su zaštitu na farmama i u svim firmama koje se bave živinarskom proizvodnjom digli na viši nivo, jer je u Hrvatskoj ovo oboljenje utvrđeno na nekoliko farmi.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, kazao je za “Nezavisne” da su živinari pooštrili mjere.

“Svi moraju strogo da kontrolišu dolaske na farmu drugih lica, mada je kod nas već duži period zabranjen dolazak drugih lica, sem zaposlenih radnika, kao i da strogo kontrolišu otvore na farmama”, kazao je Miličić.

Dodaje da farmeri koji se bave uzgojem već imaju objekte sa biosigurnosnim mjerama i ako se pridržavaju tih mjera, ne postoji opasnost od izbijanja virusa na tim farmama.

“BiH je zabranila uvoz i prevoz živine iz onih područja gdje je registrovan ptičiji grip”, zaključio je Miličić.

“U Republici Srpskoj nije bilo prijavljenih slučajeva ptičjeg gripa, ali istovremeno se sprovodi monitoring nad pticama, a pogotovo u graničnim područjima sa susjednim zemljama, između ostalog i sa Hrvatskom” rekao je za “Nezavisne” Dragan Knežević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za veterinarstvo. Dodao je da će u narednim danima biti poznati rezultati monitoringa, koji će, kako kaže Knežević, slučajnim uzorkom potvrditi da li ima prisustva virusa ptičjeg gripa ili ne.

“Posljednji slučaj kada smo u RS imali prijavljen ptičji grip bio je 2017. godine u Prijedoru, kada je formiran krizni centar za borbu protiv ove bolesti, tako da postoji legislativa koja je u ovom trenutku na snazi. U slučaju da se bilo gdje pojavi pozitivan nalaz, možemo vrlo brzo da se organizujemo, da podignemo veterinarsku službu na nivo da zaustavimo njegovo širenje”, kazao je Knežević.

Veterinari poručuju da jedna uginula kokoška nije alarm za uzbunu, ali više mrtvih divljih ptica predstavlja sumnju na pojavu bolesti.

“Preventiva je najbolji lijek. Treba sprovoditi sve veterinarsko-sanitarne mjere propisane pravilnicima i onda je mogućnost pojave bilo koje zarazne bolesti svedena na minimum”, rekao je za “Nezavisne” Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore RS. Dodao je da su skoro sve farme odavno uvele visoke standarde u vezi s pitanjem bezbjednosti.

“Uvedeno je sve, od dezbarijera do upotrebe jednokratne obuće i odjeće pri ulasku na farmu”, kazao je Bošković.

Influenca ptica je virusna bolest divljih ptica i domaće peradi. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i ćurke, dok se kod pataka i gusaka razvijaju blagi simptomi bolesti.

Divlje ptice koje žive uz vodu prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Izvor:Nezavisne

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno