NaslovnicaNovostiVeći dio dijaspore u Njemačkoj i Austriji za praznike neće u Srpsku

Veći dio dijaspore u Njemačkoj i Austriji za praznike neće u Srpsku

Šef Predstavništva Republike Srpske u Njemačkoj Mićo Ćetković kaže da dobar dio dijaspore iz te zemlje tokom predstojećih praznika neće doći u Republiku Srpsku zbog situacije sa virusom korona, odnosno jer po povratku u Njemačku čeka ih deset dana izolacije.

U isto vrijeme, austrijska vlada planira da tokom božićnih praznika, uvede pooštrene mere za ulazak u zemlju, što bi moglo da spriječi dijasporu da putuje u otadžbinu.

– Mnogi zbog straha i zabrinutosti za posao neće krenuti na put, dok će neki opet krenuti put rodnih krajeva. Naši građani su dobro upoznati sa situacijom, i to je jedan od razloga što će u manjem broju ipak krenuti za praznike – istakao je Ćetković u Jutarnjem programu RTRS-a.

Naglasio je da je Njemačka gotovo zatvorena, i tako će biti do 20. decembra.

– Situacija je pola – pola, ako možemo narodnim jezikom govoriti. Trgovine rade, a ugostiteljski objekti izuzev tamo gdje su pekare, ne. Strogo se poštuju mjere. Nijemci su disciplinovan narod. Za praznike biće to porodična okupljanja, distanca i bez masovnih okupljanja – nagovijestio je Ćetković.

Bez obzira na pandemiju, kaže, privreda i dalje dosta dobro funkcioniše u Njemačkoj.

– I privreda trpi, ali ne toliko, za sada se uspješno nosi sa svim problemima. Manje firme, do deset zaposlenih mjesečno dobijaju 9.000 evra subvencije od države – naglasio je Ćetković.

Prema pisanju tamošnjih medija, svi koji budu ušli u Austriju iz država koje imaju više od 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika tokom sedam dana moraće u obavezni desetodnevni karantin.

Ta mjera pogodila bi povratnike iz svih susjednih zemalja Austrije, ali prije svega one sa Zapadnog Balkana i Turske, odakle su porijeklom najveće migrantske zajednice, prenosi Tanjug.

Ova mjera trebalo bi da stupi na snagu pred katolički Božić, 25. decembra i da traje najmanje do 10. januara.

Osobe koje se vrate iz zemalja koje važe kao rizične, moći će, prema namjerama vlade, da se “oslobode” karantina negativnim PCR testom, ali najranije nakon pet dana izolacije.

Uz to Austrija će uvesti i oštrije kontrole na svim granicama i aerodromima.

Ova mera ima za cilj da se odvrate pre svega stanovnici Austrije poreklom sa Balkana i Turske od odlaska tokom božićnih praznika na odmor u domovinu, a prije svega zbog Srba, mjera austrijske vlade traje do poslije pravoslavnog Božića, koji se proslavlja 7. januara.

Ukazuje se da karantin za povratnike iz rizičnih regiona ne može biti opravdanje za nedolazak na posao poslije isteka slobodnih dana, navodi bečki dnevnik “Kurir”.

Time bi osobe koje se odluče da ipak putuju u domovinu morale da prilagode dužinu boravka slobodnim danima koje su dobili na poslu, ali uz uzimanje u obzir obaveznog desetodnevnog karantina, odnosno najmanje pet dana izolacije uz skupi PCR test koji bi morali da urade u Austriji.

Ako ne budu mogli da se na vreme jave na posao prete im radno-pravne posledice.

Iz krugova vlade ističu da ta mjera treba da spreči treći talas infekcije, odnosno krah zdravstvenog sistema Austrije.

glassrpske

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor/”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno