NaslovnicaNovostiUNESCO slavi 74. rođendan: Evo šta je iz BiH na čuvenoj listi

UNESCO slavi 74. rođendan: Evo šta je iz BiH na čuvenoj listi

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), koja se bavi zaštitom svjetskog kulturnog i istorijskog blaga i razmjenom naučnih radnika i publikacija, osnovana je 4. novembra 1946. godine.

Upisana dobra iz Bosne i Hercegovine na Uneskovoj Listi svjetske baštine su most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, područje Starog mosta starog grada Mostara i stećci u BiH, jedinstven primjer srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika.

Pored toga, na tentativnoj listi dobara koje zemlja može nominovati u narednom periodu, se nalazi još devet dobara iz BiH. Tentativna ili privremena lista (lista potencijalnih dobara) predstavlja inventar dobara koja se nalaze na teritoriji države, a ona ih smatra pogodnim za upis na Listu svjetske baštine Uneska.

Dobra iz BiH koja se trenutno nalaze na Tentativnoj listi:

Prirodno graditeljska cjelina Jajca (10.3.2006)

Sarajevo – jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti – trajno otvoreni grad (1.9.1997)

Stećci – srednjevijekovni nadgrobni spomenici (18.4.2011)

Istorijsko urbano područje Počitelj (2.1.2007)

Prirodno i urbano područje Blagaj (11.12.2007)

Prirodno i istorijsko područje Blidinje (11.12.2007)

Prirodno i istorijsko područje Stolac (11.12.2007)

Pećina Vjetrenica (22.11.2004).

Prašuma Perućica (2017)

Jevrejsko groblje u Sarajevu (2018)

Štrbački buk i kompleks slapova u Martin Brodu (2019)

Krsna slava, košenje u Kupresu, Nevesinjska olimpijada, skokovi sa Starog mosta u Mostaru, mrkonjićki kovači, branje trave ive na Ozrenu, izvođenje sevdalinke, ali i potkivanje jaja uvršteni su u preliminarnu listu nematerijalne baštine Uneska.

Osnovni cilj Uneska je da doprinese miru i sigurnosti podržavanjem saradnje među nacijama, i to kroz obrazovanje, nauku i kulturu, kao metod pospješivanja univerzalnog poštovanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda.Unesko ima 195 zemalja članica i 10 pridruženih članova. Glavno sjedište Organizacije je u Parizu sa više od 50 kancelarija širom svijeta.

Ova organizacija ostvaruje svoje ciljeve kroz pet glavnih programa: obrazovanje, prirodne nauke, društvene/humanističke nauke, kultura i komunikacija/informacije.

Projekti u Uneskovom sponzorstvu, između ostalog, obuhvataju: pismenost, tehničke i učiteljske programe, međunarodne naučne programe, promociju nezavisnih medija i slobode štampe, regionalne i kulturne istorijske projekte, promovisanje kulturnog diverziteta, te prevođenje svjetske literature.

Izvor:Mondo

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno