NaslovnicaNovostiUgostitelji i hotelijeri u Srpskoj ne pamte lošiju godinu: Kase prazne, ni...

Ugostitelji i hotelijeri u Srpskoj ne pamte lošiju godinu: Kase prazne, ni praznici ne obećavaju

Pandemija virusa korona gotovo je prepolovila promet u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, a nadu za punjenje kase ne ulivaju ni predstojeći praznici, za vrijeme kojih se prethodnih godina zbog dolaska velikog broja ljudi iz dijaspore i stranaca u hotelima, restoranima i kafićima tražilo mjesto više.

O mršavim rezultatima ova dva sektora svjedoče i najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je promet u ugostiteljstvu u Srpskoj u trećem kvartalu ove godine bio manji za 43 odsto u odnosu na isti period lani.

– U oktobru ove godine ostvareno je 18.511 dolazaka turista, što je u odnosu na isti mjesec lani manje za 50 odsto te 51.734 noćenja, što je u odnosu na oktobar 2019. manje za 42,3 odsto – podaci su Zavoda za statistiku.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić kaže da su sve granice zatvorene, zbog čega će novogodišnji i božićni praznici ove godine proći bez stranih turista i gastarbajtera, koji su na smještaj i provod ostavljali mnogo novca.

– U ovo vrijeme prošle godine samo zahvaljujući meni u Banjaluku je došlo više od 400 Slovenaca, a gdje su druge agencije i oni koji su došli u sopstvenom aranžmanu. Ove godine nema nigdje nikog. Hotelijeri i turističke agencije su totalno propali, dok kafići i restorani rade sa nekih 50 odsto kapaciteta – kazao je Tatić.

Za razliku od turističkih radnika ugostitelji ne gube nadu da će lokali bar za Novu godinu moći duže da rade pa su sve oči uprte, kaže Tatić, u Republički štab za vanredne situacije.

– Nadamo se da će Republički štab za vanredne situacije donijeti odluku da ugostitelji za novogodišnje praznike mogu normalno da rade uz propisane epidemiološke mjere, da bi koliko-toliko stali na noge. Ugostitelji se potajno nadaju da će im nadležni izaći u susret pa polako kuju planove u vezi sa organizacijom novogodišnje proslave – rekao je Tatić.

Skoro sva mjesta u hotelima i hostelima u ovom periodu prethodnih godina u Srpskoj uveliko su bila rezervisana, dok će predstojeće praznike dočekati prazni. U banjalučkom hostelu “Siti smajl” kažu da na prste jedne ruke mogu nabrojati goste ove godine.

– Trenutno nemamo nijednu rezervaciju, a prošle godine u ovo doba sve je bilo puno. Među gostima lani je bilo, kako stranaca tako i domaćih turista. Ove godine nema nikoga, niti vjerujem da će u skorije vrijeme i biti, s obzirom na epidemiološku situaciju – kazala je radnica u ovom hostelu Slađana Miodragović.

Predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeka” Dalibor Šajić je istakao za “Glas Srpske” da su ugostitelji i radnici u turizmu primorani da se zadužuju kod banaka da bi opstali, jer i zatvaranje košta.

– S obzirom na to da su vlasti u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji, odakle je dolazilo najviše gostiju, najavile pooštravanje mjera za naredni period, spas ne vidimo ni u nadolazećim praznicima – kazao je Šajić.

glassrpske

POVEZANI ČLANCI

Popularno