NaslovnicaNovostiU Prijedoru zvanično počeo da radi "KOLEKTOR"

U Prijedoru zvanično počeo da radi “KOLEKTOR”

U prijedorskoj industrijskoj zoni “Celpak” zvanično je počelo da radi preduzeće za proizvodnju komutatora “Kolektor” iz Slovenije i ujedno praktična nastava za 24 učenika Mašinske škole.
Ovo preduzeće zaslužno je što je u prijedorskoj Mašinskoj školi uveden novi smjer – alatničar čije je jedno odjeljenje danas prvi put posjetilo “Kolektor” gdje će imati praktičnu nastavu.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je danas posjetio ovo preduzeće, rekao je da je Mašinska škola uspostavila uspješnu saradnju sa “Kolektorom”, prepoznajući značaj usklađivanja upisne politike sa potrebama prijedorske privrede.

“`Kolektor` je prvi potpisao ugovor za obavljanje stručne nastave za učenike Mašinske škole, koja je na njihov zahtjev u nastavu uvela i smjer alatničar, neophodan ovoj fabrici u budućnosti”, naveo je Đaković.

On je istakao da “Kolektor” obezbjeđuje učenicima materijalnu naknadu tokom praktične nastave, kao i da učenici Mašinske škole u 33 lokalna preduzeća obavljaju praktičnu nastavu.

Đaković je dodao da zbog pandemije virusa korona vlasnici “Kolektora” iz Slovenije nisu mogli da prisustvuju zvaničnom početku rada ovog preduzeća u Prijedoru, te dodao da se očekuje da će 2021. godine “Kolektor” početi izgradnju i druge hale i zaposliti nove radnike.

Direktor prijedorskog “Kolektora” Predrag Zorić rekao je da ovo preduzeće, koje je proizvodnju u gradu na Sani pokrenulo krajem 2018. godine, danas ima stabilnu proizvodnju komutatora i da ima planove za razvoj u Prijedoru do 2025. godine.

“Zaokružili smo proizvodni proces koji smo planirali. Prve količine komutatora već idu odavde i imamo gotove proizvode koji se direktno iz Prijedora šalju na tržišta širom svijeta. Nova situacija na svjetskom tržištu donijela je zaokret i više će se razvijati alatničarstvo, što je u principu dobro za Prijedor, jer to je nova tehnologija i prije ćemo doći do modernijih tehnologija koje su rame uz rame sa onima u svijetu”, naglasio je Zorić.

On je dodao da je, osim proizvodnje, dodatni dio ovog preduzeća razvoj trening centra za alatničare koji je dio zajedničkog projekta sa GIZ-om.

“Radili smo mnogo na novom zanimanju alatničar i to je verifikovano od Ministarstva prosvjete i Republičkog pedagoškog zavoda. Zajedno sa Mašinskom školom obezbijedili smo uslove za upis prve generacije 24 alatničara. Uzeli smo sebi za obavezu da krenemo sa prvom generacijom po svim principima obrazovanja koji vrijede u drugim evropskim zemljama, što podrazumijeva primjenu digitalizacije i ostalog što se može primijeniti u obuci”, rekao je Zorić.

On je naveo da će đaci tokom prve godine školovanja posjećivati “Kolektor” da bi uobličili znanja koja steknu u školi, a da će već od druge godine krenuti njihova obuka u preduzeću.

Učenik prvog razreda smjera alatničar u Mašinskoj školi je i Nikola Gligić, koji je bio oduševljen onim što je vidio u “Kolektoru”. “Nadam se da ću uspjeti u ovom svom zanimanju, da nađem posao i da radim u nekoj firmi poput ove”, rekao je Gligić.

“Kolektor” je na površini od 2.750 metara kvadratnih, od čega je 1.000 pod komutatorskim programom, a ostalo je rezervisano za alatnicu i mašinogradnju.

Trenutno su zaposlena 43 radnika, od kojih je osam sa visokom stručnom spremom.

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor/”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno