NaslovnicaNovostiU petak počinje predizborna kampanja: Bitka za glasače pod maskama

U petak počinje predizborna kampanja: Bitka za glasače pod maskama

Pridržavaćemo se svih epidemioloških mjera tokom rada na terenu, što podrazumijeva držanje fizičke distance te, gdje je neophodno, nošenje maski, a bitka za glasače odvijaće se i na internetu, odnosno na društvenim mrežama.

Poručuju to u izjavi za “Nezavisne novine” predstavnici političkih stranaka u Srpskoj uoči predizborne kampanje, koja počinje u petak, 16. oktobra.

Srđan Rajčević, šef Glavnog izbornog štaba SNSD-a za lokalne izbore, ističe da se ova stranka neće odreći terenskog rada, a aktivni će biti i u digitalnom dijelu kampanje.

“Mi u SNSD-u veliku pažnju pridajemo terenskom radu, s tim što će se u ovoj kampanji taj rad odvijati u nešto drugačijem formatu. Ići ćemo na takozvani mikroformat, da imamo što više aktivista na terenu koji će razgovarati sa što više ljudi. Naravno, preduslov svemu tome je poštovanje epidemioloških mjera”, rekao je Rajčević za “Nezavisne novine”.

Zoran Latinović, generalni sekretar SDS-a, ističe da će se u uslovima pandemije virusa korona sprovoditi ono što je i realno, uz mnoštvo ograničenja čiji je cilj prevencija.

“Sve aktivnosti koje ćemo voditi biće sprovođene na način da se ispoštuju epidemiološke mjere. Na svim skupovima biće maksimalno 50 ljudi. Očigledno je da će sve stranke aktivnosti prebaciti i na društvene mreže, kako zbog trenutne epidemiološke situacije, tako i zbog mogućnosti boljeg kontakta sa građanima, koji više nisu ni spremni da prisustvuju formama koje smo do sada imali kroz velike mitinge i slično”, naveo je Latinović za “Nezavisne”.

Branislav Borenović, lider PDP-a, smatra da će predstojeća kampanja biti potpuno drugačija od onoga što je to do sada bila praksa.

“Mjera i preporuka treba svi da se pridržavamo, što znači da će biti mnogo manje skupova, a više direktnih komunikacija s manjim brojem ljudi. Maksimalno ćemo se pridržavati svih pravila, što podrazumijeva do 50 ljudi na jednom prostoru. Naravno, nosiće se maske i vodiće se računa o fizičkoj distanci. Ovaj put će dominantnu ulogu u kampanji imati društvene mreže. Kandidati će se najviše putem tih mreža obraćati građanima i tražiti podršku”, kaže Borenović za “Nezavisne”.

Nenad Nešić, lider DNS-a, kaže za “Nezavisne” da će i oni imati rad na terenu, uz poštovanje epidemioloških mjera.

“U skladu s tim mjerama pokušaćemo ljudima da približimo ideje DNS-a. U svakom slučaju, poštovaćemo sve mjere Kriznog štaba, što znači i korištenje maski te držanje propisane distance. Imaćemo, koliko je to moguće, skupove na otvorenom, ali ćemo isto tako raditi i od čovjeka do čovjeka. Radiće se i na internetu, imamo već formiran internet tim”, naveo je Nešić.

I lider Demosa Nedeljko Čubrilović kaže za “Nezavisne” da spremno dočekuju predstojeću predizbornu kampanju.

“Obilježićemo to simbolično, u skladu sa mjerama koje su na snazi i preporukama Instituta za javno zdravstvo RS. Nećemo ići na okupljanja velikog broja ljudi. Bićemo na više skupova sa manjim brojem ljudi. U zatvorenom prostoru, naravno, nosiće se maske, a na otvorenom prostoru poštovaće se propisana distanca, a po potrebi, biće korištene i maske”, kaže Čubrilović.

Milan Petković, potpredsjednik Ujedinjene Srpske, kaže da je ova stranka u cijelosti pripremila kampanju, uprkos nedavnoj odluci Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

“Mi smo, od dana završetka opštih izbora do danas, imali terenski rad, odnosno svakodnevni kontakt sa građanima. Mislim da smo i jedna od stranaka koje imaju najveću aktivnost na društvenim mrežama. Treći segment bi trebalo da budu manji skupovi, do 50 ljudi. Ako ih budemo imali, svi oni će podrazumijevati nošenje maski i poštovanje fizičke distance”, rekao je Petković za “Nezavisne”.

Živko Marjanac, potpredsjednik SP-a, ističe za “Nezavisne” da će i oni imati rad na terenu, koji će podrazumijevati poštovanje propisanih mjera.

“Sigurno je da ćemo poštivati mjere nadležnih institucija, što znači i nošenje maski gdje je to neophodno”, rekao je Marjanac.

Predsjednik SPS Goran Selak ističe da će kampanja biti drugačija od svih dosadašnjih, što zbog toga što počinje kasnije nego inače, što zbog svih preventivnih mjera koje su na snazi.

“Mi ćemo svakako poštovati sve mjere nadležnih. Imaćemo manje skupove širom Srpske. Tamo gdje to okolnosti zahtijevaju, nosiće se maske. Kao partija smo sašili maske za sve naše simpatizere i članove. Naravno, biće rada i na društvenim mrežama, koje su nam fokus, kao i kontakt sa ljudima pojedinačno”, kaže Selak za “Nezavisne”.

Kad je riječ o predstojećoj predizbornoj kampanji, iz Instituta za javno zdravstvo RS nedavno su naglasili da su već dali preporuke ponašanja građana i na javnim mjestima i u zatvorenom prostoru.

Branislav Zeljković, direktor Instituta, podsjetimo, rekao je da ta pravila važe i za predstojeću kampanju.

“Preporuke su iste, bilo da se radi o privatnim ili javnim okupljanjima na javnim mjestima. Mjere prevencije moraju se primjenjivati kako bismo spriječili dalje širenje zaraze. Dakle, ne postoje posebne preporuke za pomenutu vrstu događaja, jer predizborni skupovi podliježu već postojećim preporukama”, rekao je Zeljković.

nezavisne

POVEZANI ČLANCI

Popularno