NaslovnicaNovostiU najavi “pljusak” saobraćajnih kazni

U najavi “pljusak” saobraćajnih kazni

Kamere Ministarstva unutrašnjih poslova RS trebalo bi do kraja godine da počnu snimanje korištenja sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona u saobraćaju, a za početak to je predviđeno u banjalučkom naselju Lazarevo 1.

Ovaj pametni sistem biće postavljen u ovoj pilot zoni u sklopu većeg programa pod nazivom „Banja Luka Future City Innovation Challenge“, a čiji cilj je da Banjaluku pokrene u pravcu primjene pametnih rješenja za kvalitetniji život u gradu.

Iz MUP kažu da je cilj njihovog sistema da pomoću podataka dobijenih uz pomoć kamera odrede nesavjesno ili nepravilno ponašanje u saobraćaju, a da onda upozori i skrene pažnja na sigurnost u saobraćaju.

Ako pametna kamera evidentira da vozač ili suvozač nisu vezani ili ako vozač koristi mobilni telefon, na LED displeju, instaliranom na udaljenosti od 20 metara od pametne kamere, pored očitane registarske oznake vozila ispisalo bi se upozorenje “Vežite pojas” ili “Ne koristite mobilni telefon”.

– Kamera je ultra visoke rezolucije, sa devet megapiksela, te omogućava nadzor minimalno tri saobraćajne trake istovremeno. Tačnost prepoznavanja je veća od 99 odsto. Radar omogućava pregled prosječne brzine vozila i može da mjeri istovremeno brzinu do 32 vozila u četiri saobraćajne trake, na udaljenosti do 35 metara – podaci su MUP-a RS.

Na ovaj način bi se se na licu mjesta vozač, kao i drugi učesnici u saobraćaju, upozoravali na nepoštovanje saobraćajnih pravila koja u velikoj mjeri mogu ugroziti živote svih učesnika u saobraćaju.

Ovo pametno rješenje jedno je od deset koja će do kraja godine biti primijenjena u gradu, u sklopu projekta „Banja Luka Future City Innovation Challenge“, a uz podršku Inovacionog centra Banjaluka.

Finansiraju ga zajedno Grad Banjaluka, UNDP i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

blmojgrad

POVEZANI ČLANCI

Popularno