NaslovnicaNovostiTreba li trgovačkim objektima ukinuti rad nedjeljom?

Treba li trgovačkim objektima ukinuti rad nedjeljom?

Treba li ukinuti rad nedjeljom trgovačkim objektima, pitanje je koje izaziva velike polemike.

U Srpskoj, tek je poneka lokalna zajednica, trgovcima redukovala rad nedjeljom. Bileća je jedna od njih, gdje se u kupovinu nedjeljom može do 12 časova. Sindikat trgovine najavljuje da će neradni sedmi dan za sve tražiti izmjenom Zakona.

Bilećani su odnedavno morali promijeniti svoje potrošačke navike. Kupovinu osnovnih životnih namirnica moraju obaviti do nedjelje u podne. Trebalo je malo da se naviknu, ali pozdravljaju odluku da i trgovci odmaraju na taj dan.

Vlasnici trgovačkih objekata saglasni sa izmjenama i novim načinom rada. Kažu pazari su nešto manji, ali je zato posla u posljednjem radnom satu nedjeljom mnogo više.

– Pozitivno je sve, nedjelja poslije 12 časova slobodna. Mušterije se navikle, dolaze u kupovinu do podne. Naš rad ne trpi, a nama je lakše – priča Neđeljko Mišeljić iz trgovine “No-Mi” u Bileći.

Odluku o redukovanju radne nedjelje SO Bileća usvojila je prije 12 godina, ali se tek odnedavno primjenjuje.

– Radnici su oduševljeni, dobili su slobodan dan, iako je zakonski bio prospisan. Bilo je propusta, a ni poslodavci se ne žale. Prva nedjelja bila je teška, druga lakša, a sada su se već svi navikli – rekao je Miroslav Sudžum, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Bileća.

Nedjelja nije običan dan i zato treba da bude neradni, argument je onih koji su “ZA”.

Neradna nedjelja obezbjeđuje ne samo manje radnih sati već omogućuje ostvarivanje socijalnih, društvenih, vjerskih i drugih prava radnika.

Sindikat trgovine Srpske, izmjenom Zakona tražiće neradnu nedjelju za oko 40.000 zaposlenih u trgovinama u Srpskoj.

– Ne radi se samo o radnim satima već o ukupnom socijalnom i društvenom aspektu u kome se nalazi radnik, da majka bude sa djecom, da izađu u prirodu, odu u crkvu, ko je vjernik…Sa ovakvim odnosom prema nedjelji i radniku gubimo porodicu na ovaj način – istakao je Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske.

Sa druge strane oni koji su protiv ukidanja radne nedjelje, pravdaju svoj stav ekonomskim razlozima.

U zemljama okruženja Crna Gora ima neradnu nedjelju, a sve su glasniji zahtjevi da se to izmijeni, jer trpe druge uslužne djelatnosti i turizam.

U Hrvatskoj i Srbiji vode se polemike o tome kako urediti rad nedjeljom, dok su zemlje EU, čak i turističke top destinacije, poput Grčke, imaju potpuno ili djelimično neradni sedmi dan.

rtrs

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor/”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno