NaslovnicaNovostiTIHI DOČEK NOVE GODINE Epidemiološke mjere bi mogle poremetiti planove ugostiteljima u...

TIHI DOČEK NOVE GODINE Epidemiološke mjere bi mogle poremetiti planove ugostiteljima u BiH

Novogodišnje proslave na gradskim trgovima uveliko su otkazane širom Bosne i Hercegovine, ali to nije spriječilo hotele, restorane i druge ugostiteljske objekte da počnu planiranje dočeka Nove godine.

Ipak, epidemiološke mjere mogle bi uveliko poremetiti ove planove.

Nije teško putem interneta i društvenih mreža doći do prvih hotelskih ponuda za najluđu noć u godini. Ipak, na ovim ponudama nije istaknuto da li će biti ograničen broj gostiju na proslavi, ograničeno radno vrijeme objekta i slično, piše Klix.

Prema trenutnim epidemiološkim mjerama ugostiteljskim ubjektima na području Federacije BiH dozvoljen rad do 23 časa, dok ugostiteljski objekti u Srpskoj mogu raditi do ponoći. Kada je riječ o okupljanjima, dozvoljeno je 50 ljudi u zatvorenom i 100 na otvorenom prostoru.

Novogodišnji planovi uprkos mjerama

Iako se kuju novogodišnji planovi usljed pandemije i svakodnevnog povećanja broja zaraženih širom Evrope, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez govori nam kako svi koji organiziraju neke proslave to čine na vlastitu odgovornost. Kako ističe, ne veseli ga baš takav novogodišnji scenario.

– Još uvijek je prerano govoriti o proslavi Nove godine jer tek ulazimo u jesenji period gdje trebamo biti vrlo oprezni i gledati šta se dešava u Evropi. Ne veseli nas što u evropskim zemljama dolazi do velikih zatvaranja, posebno ugostiteljskih objekata. Pratimo kontinuirano situaciju i o tim temama ćemo moći razgovarati početkom decembra. Svako ko sada pokušava organizovati bilo šta, to preuzima na svoj rizik. Vrlo je jasno da će se mjere morati donositi i da ćemo s ovim živjeti još godinu – kazao je Čerkez.

Primjena vakcine

U slučaju da prva vakcina protiv korona virusa bude registrovana u novembru ove godine, Čerkez pojašnjava kako njena primjena neće početi prije petog mjeseca iduće godine.

– To bi bio tek početak nadziranja približavanja krajnjoj fazi pandemije. Dolazak vakcine će biti veliki izazov za cijeli svijet, a posebno transport, proizvodnju velikih količina doza te skladištenje vakcina – dodao je Čerkez.

Zabave u zatvorenom prostoru

Prema sadašnjim epidemiološkim peporukama, proslavama ne bi trebali prisustvovati gosti koji imaju bilo kakve znakove respiratornih bolesti. U objektima se mora voditi evidencija o rasporedu gostiju, odnosno propisanom razmaku između stolova i stolica.

U zatvorenom prostoru naročito je važno osigurati dobru ventilaciju vanjskim vazduhom, kao i ostale uslove preporučene za ugostiteljske objekte. Preporučuje se da zvanice sjede za stolovima i da za vrijeme proslave nema aktivnosti tokom kojih dolazi do bliskog kontakta, poput plesa, osim između članova istog kućanstva.

Preporučuje se osigurati fizički razmak od četiri metra između pjevača i muzičara od ostatka zvanica, kao i osigurati distancu između samih muzičara. Na proslavama se ne preporučuju pozdravi koji uključuju fizički kontakt, kao što su rukovanje, grljenje i ljubljenje.

Izvor:SrpskaInfo

[vc_facebook el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments