NaslovnicaZabavaZanimljivostiŠta se dogodi u tijelu ako prošetate nakon obroka

Šta se dogodi u tijelu ako prošetate nakon obroka

Kratka šetnja nakon jela ima mnogo pozitivnih efekata na zdravlje, utvrdila su istraživanja.

Lagana šetnja nakon jela u trajanju od samo dva minuta može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi i tako smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Limeriku u Irskoj.

Istraživanje je pokazalo i da je najbolje vrijeme za odlazak u šetnju u periodu od 60 do 90 minuta nakon jela. U tom je periodu nivo šećera u krvi na vrhuncu. Osim toga, pokazalo se i u ovom istraživanju da šetnja nakon obroka pruža i dodatne prednosti, posebno ako je duža.

Što se tiče kratkih šetnji laganog intenziteta, one su korisne i za osobe koje imaju dijabetes ili visok krvni pritisak. Hodanje ali i stajanje mogu pozitivno uticati na nivo glukoze.

Naime, nakon obroka u krvotoku se otpušta glukoza, što rezultira malim porastom nivoa šećera u krvi. Iako mali skokovi nisu abnormalni, održavanje nivoa šećera ključno je u upravljanju dijabetesom, a uz aktivan angažman mišića tokom hoda, oni su ti koji upijaju višak glukoze iz krvotoka.

Bolji protok krvi ključan je pak za naše mišiće, udove i organe, što rezultira zdravijim krvnim sudovima.

Šetnja nakon večere oslobađa i serotonin, koji pomaže boljem snu, reguliše apetit, podstiče pozitivno razmišljanje i poboljšava pamćenje, prenosi Informer.

Nezavisne

POVEZANI ČLANCI

Popularno