NaslovnicaNovostiSmanjena štetnost buke po zdravlje: Svet se utišao zbog koronavirusa

Smanjena štetnost buke po zdravlje: Svet se utišao zbog koronavirusa

Shvatali mi to ili ne, svijet je obično veoma glasno mjesto. Zagađenje bukom strašno je za naše zdravlje, ali o njemu ne razgovaramo dovoljno često, tvrde ljekari koji ističu loš uticaj buke na naše zdravlje, kao i psihičko stanje. Osim toga, buka utiče i na našu sposobnost učenja, prenosi Big Thing.

Nivo urbane buke u SAD porasla je za 12 odsto između 1995. – 2006., a problem je toliko velik da je 40 osto ispitanih Amerikanaca tvrdilo da žele da se presele negdje gdje je tiše.

Veza buke i opšteg zdravlja

Stanovnici grada navikli su na nivo buke koja je redovno iznad 85 decibela. Život nekoliko godina uz takav nivo buke može rezultirati i oštećenjem sluha, koje je prema stručnjacima nepovratno. Osim smetnji sluha, višak buke ima i druge štetne efekte na naše zdravlje.

Povećan nivo buke prouzrokuje porast nivoa glukokortikoidnih enzima u našem tijelu  za čak 40 odsto, što dovodi do povišenog umora i stresa.

Istraživanja su pokazala da buka na radnom mjestu doprinosi iscrpljenosti, povišenom krvnom pritisku i negativnim stavovima.

Izveštaj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) “Teret bolesti zbog buke u okruženju”, napominje da višak buke doprinosi problemima učenja s razumjevanjem čitanja, pamćenjem i pažnjom. Izloženost visokom nivou buke tokom kritičnih godina u djetinjstvu ima negativan “cjeloživotni učinak na obrazovanje”.

Kako je karantin utišao svet za 30 odsto

Dva najveća izvora buke u okruženju su prevoz i industrijske aktivnosti. Automobili su pojačali tu buku na univerzalan, neizbežan nivo. Industrijska područja, često određena za zemljište u blizini najsiromašnijih područja u gradu, još su gora.

Industrijska buka kreće se od 80 dB do 109 dB. Policijske sirene dolaze na 120 dB, a to su samo neki primjeri gradske buke.

Uprkos brojnim socijalnim i ekonomskim problemima koje je svijet pretrpio zbog pandemije, pojavile su se svijetle tačke. Nivo zagađenja u Vuhanu, Italiji, Španiji i SAD  pala je za čak 30 odsto nakon karantina.

“Mjere fizičkog udaljavanja  zbog kovida-19 povezane su sa otprilike tri decibela smanjenja lične izloženosti zvuku iz okruženja; to predstavlja značajno smanjenje ove štetne izloženosti”, zaključili su istraživači sa  Univerziteta Mičigen.

Studija je započela ukrajem 2019., pa je slučajno tim zabilježio nivo izloženosti zvuku pre karantina, kao i nakon njenog početka.

“Povećana izloženost zvuku uništava ekosisteme i ostavlja pustoš u našem nervnom sistemu. Ako ništa drugo, možemo naučiti iz tih malih pobjeda da u svakom negativnom događaju postoji i nešto pozitivno”, zaključili su istraživači.

POVEZANI ČLANCI

Popularno