NaslovnicaNovostiSlovenija - virus korona:Još 47 zaraženih,zabrinjava trend od 100 zaraženih dnevno

Slovenija – virus korona:Još 47 zaraženih,zabrinjava trend od 100 zaraženih dnevno

U Sloveniji je u posljednja 24 časa potvrđeno još 47 zaraženih virusom korona od 1.110 testiranih lica, ali su epidemiolozi i dalje zabrinuti trendom od stotinjak zaraženih dnevno tokom posljednjih dana.
Broj potvrđenih zaraženih od početka epidemije danas je dostigao 3.749, aktivno zaraženih je 866, a onih u bolnicama 40, od kojih na intenzivnoj njezi devet, objavila je slovenačka Vlada.

U posljednja 24 časa u Sloveniji nije bilo novih smrtnih slučajeva, pa broj umrlih od posljedica kovida 19 od početka epidemije ostaje 135.

Broj utvrđenih novih zaraza u posljednja 24 časa manji je nego prethodnih dana, kad je bilo stotinjak slučajeva dnevno, ali tada uz znatno veći broj testiranih.

Dan ranije otkriveno je 99 oboljelih na 1.793 testiranih, a epidemiolozi strahuju da će biti nastavljen trend rasta zaraza i hospitalizacija.

U drugoj polovini pršole sedmice u Sloveniji je svakog dana sa većim brojem testiranja potvrđivano po stotinjak zaraženih, a najviše u petak, 11. septembra, kada ih je bilo 109.

“Krivulja je u fazi rasta, teško je najaviti kad će se početi spuštati. Do preloma će doći kad svi počnu stvarno primjenjivati epidemiološke mjere koje su već dugo poznate”, rekao je sinoć za Slovenačku televiziju načelnik Instituta za javno zdravlje Milan Krek.

Prema njegovim riječima, uz trend iz zadnjih dana, broj novih dnevnih zaraza u Sloveniji mogao bi biti povećan na 165, a povećava se i broj hospitalizacija iako je stanje u zdravstvu pod kontrolom.

“Trenutni broj hospitaliziranih odražava stanje epidemije od prije dvije sedmice kad smo imali od 18 do 40 novih slučajeva dnevno, kaže Krek.

On je upozorio da je reprodukcioni broj širenja zaraze u Sloveniji sada 1,4, te da je ova država već u “crvenoj” zoni jer ima 40 novooboljelih na 100.000 stanovnika u tokom 14 dana.

Infektolog Bojana Beović, koja vodi vladin Stručni tim za kovid 19, izjavila je za POP-TV da se zdravstveni sistem treba prilagoditi za očekivan rast epidemije, te da stanovništvo mora ubuduće više voditi računa o propisanim mjerama, koje će u suprotnom biti pooštrene.

Ona ističe da su problem privatna druženja sa više od deset ljudi, te da bi za za takve prekršaje trebalo uvesti strože kazne.

Izvor:SRNA

POVEZANI ČLANCI

Popularno