NaslovnicaNovostiRS-BIHŠkole predstojeću zimu dočekuju spremno

Škole predstojeću zimu dočekuju spremno

Za učenike osnovnih i srednjih škola u Srpskoj nema zime, jer škole predstojeću zimsku sezonu dočekuju spremno.

Kako su naveli za “Nezavisne novine” iz  Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, osam osnovnih škola u Srpskoj grije sa na gradsko grijanje, a njih 14 ima kombinovani sistem grijanja.

“Kada je riječ o srednjim školama, 22 su priključene na gradske toplane, zatim tri muzičke i specijalne škole i jedna privatna srednja škola su, takođe, priključene na gradsku toplanu”, navode iz resornog ministarstva, dodajući da ostale srednje škole imaju vlastito grijanje.

Kako su istakli, Ministarstvo obezbjeđuje sredstva za grijanje osnovnih škola, a jedinice lokalnih samouprava obezbjeđuju sredstva za grijanje srednjih škola.

“Sve osnovne škole imaju  obezbijeđene dovoljne količine energenata i sve je spremno za početak sezone grijanja u osnovnim  školama, a Vlada Srpske obezbijedila je 2.307.468 KM za finansiranje energenata za grijanje osnovnih škola do kraja 2023. godine”, navode iz Ministarstva.

Kako dodaju, u skladu sa Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju jedinice lokalnih samouprava dužne su da obezbjeđuju sredstva za sve materijalne troškove, koji podrazumijevaju i sredstva za grijanje.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u toku 2022. godine Vlada Republike Srpske obezbijedila i dodatna sredstva od 269.477 KM za prioritetnu rekonstrukciju grijnih sistema 15 osnovnoškolskih objekata.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području banjalučke regije, rekao je za “Nezavisne novine” da su na području ove regije sve srednje škole spremne za predostojeću zimsku sezonu.

“Prema našim informacija, srednje škole na području banjalučke regije spremno dočekuju hladne zimske dane”, rekao je Bajić.

Kako je dodao, na području grada većina škola se grije preko gradskog grijanja, dok postoji i određeni broj onih koje imaju sopstveno grijanje.

Tijana Vasiljević Stokić, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, za “Nezavisne novine” ističe da su u dobojskoj regiji srednje škole spremne za zimu.

“Srednje škole u našem gradu se griju preko gradskog grijanja, koje bi za koji dan trebalo da počne s radom. Mi se nadamo da nećemo imati probleme s grijanjem ove školske godine”, rekla je Vasiljević Stokićeva.

Tatjana Vilendečić, direktorica OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” i područne škole u Česmi u Banjaluci,  kazala je za “Nezavisne novine” da se u ovoj školi od ove sezone griju peletom.

“Obezbijedili smo jedan dio pelata, sada smo u fazi javne nabavke drugog  dijela za ostatak grijne sezone”, kazala je Vilendečićeva.

Kako je kazala Željka Opačić, direktorica Osnovne škole “Ivo Andrić” Banjaluka, u ovoj školi je podstanica preko koje se griju okolne zgrade.

“Naša škole se grije putem gradskog grijanja, s obzirom na to da je ovde podstanica za ostale zgrade radnici toplane su na vrijeme provjerili sve ventile, te očekujemo da grijanje počne uskoro”, rekla je Opačićeva.

Nezavisne

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments