NaslovnicaNovostiRS-BIHSistem "Amber alert" uskoro u Srpskoj

Sistem “Amber alert” uskoro u Srpskoj

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas u Banjaluci da su u Srpskoj u toku intenzivne aktivnosti oko uvođenja sistema ranog obavještavanja o nestalim licima “Amber alert”, te izrazio nadu da će veoma brzo biti uspostavljeni svi neophodni tehnički kapaciteti za njegovo pokretanje.
Karan je rekao da su intenzivne aktivnosti na uvođenju ovog sistema u Republici Srpskoj vođene i prije nestanka dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, a da su sada samo dodatno pojačane, te da ovog časa ulažu maksimalne napore.

On je ukazao i da su mediji jedan od najznačajnijih aktera tog sistema.

“Još od ranijih vremena, sa policijskog aspekta mi postupamo iste sekunde po dojavi o nestanku djeteta. Jako je važno da se ne čeka neki period od 24 časa. U proteklom periodu smo imali nekoliko situacija koje smo uspješno riješili”, izjavio je Karan novinarima.

Karan je podsjetio da ovog časa Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nema nijednu raspisanu potragu za nestalim djetetom u Republici Srpskoj, što je jako važno.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske posjetili su ranije ove sedmice Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u Novom Sadu s ciljem razmjene iskustava, sagledavanja mogućnosti i identifikacije izazova vezanih za usvajanje “Ambert alert” sistema za uzbunjivanje u slučaju nestanka djeteta u Republici Srpskoj. 

SRNA

POVEZANI ČLANCI

Popularno