NaslovnicaZabavaMuzikaRej Čarls - jedan od najistaknutijih muzičara 20. vijeka

Rej Čarls – jedan od najistaknutijih muzičara 20. vijeka

Slijepi američki pjevač i kompozitor afričkog porijekla Rej Čarls /1930-2004/, kralj gospela i bluza i jedan od najistaknutijih muzičara 20. vijeka, rođen je na današnji dan 1930. godine.

Rej Čarls je dobitnik 12 muzičkih nagrada “Gremi”, među kojima i za najbolju pjesmu tri puta uzastopno: “Odlazi, Džek!” /Hit the road Jack/, “Ne mogu prestati da te volim” /I can`t stop loving you/ i “Gnjevan” /Busted/.

U ranom djetinjstvu Čarls je bio svjedok tragičnog događaja koji će ga mučiti do kraja života – njegov mlađi brat udavio se u kofi sa vodom.

Od tada, mladi Rej počinje da gubi vid i sa sedam godina postaje potpuno slijep.

Rej Čarls je uspio da ujedini soul, gospel, pop i kantri, istovremeno postavši besmrtna legenda džeza.

U mladosti, muzički pravci koje je slijedio bili su u širokom rasponu od gospela, preko kantrija, do bluza. Hendikep sljepila nije ga spriječio da se usavršava.

– Mene i muziku možete razdvojiti samo hirurškim putem – govorio je Rej.

Rej Čarls je svoju muziku i lična interesovanja u velikoj mjeri zasnivao na radovima tada već poznatih muzičara Net King Kola i Čarlsa Brauna.

Njegov prvi veliki hit bio je singl “Imam ženu”, pjesma koja se našla na čelu top liste mjesec dana nakon što je izdata. Riječ je o do tada neviđenom spoju gospela /crkvene muzike/, roka i bluza, čime je Rej Čarls utemeljio svoj muzički stil poznatiji kao soul.

Iako se publici dopao ovaj eksperiment, kritičari nisu bili oduševljeni, pa se poznati umjetnik susreo sa osudom javnosti zbog spajanja crkvene muzike sa “đavolskom” i bivao etiketiran kao “bezbožnik”.

Ipak, Rej Čarls postaje otac soula i jedan od umjetnika koji su mogli da objedine mnoge muzičke pravce u samo jednu numeru.

Popularnost, slava i trauma iz djetinjstva Reja Čarlsa odvodi u svijet poroka. Biva uhapšen na aerodromu zbog posjedovanja nedozvoljenih supstanci.

Tada odlazi u kliniku za liječenje zavisnosti od droge. Pri izlasku objavljuje čuvenu pjesmu “Vrijeme plača”.

Rej Čarls je bio veliki borac protiv rasizma i nije htio da nastupa u uslovima koji su diskriminisali njegovu crnu rasu.

Objavio je više od 100 ploča i održao više od 10.000 koncerata. Bio je veliki humanitarac, borac za ljudska prava i jednakost među ljudima drugačije boje kože.

Koliko mu je humanost značila u životu pokazuje činjenica da je osnovao i podržavao “Robinson fondaciju” za pomoć licima sa poremećajem sluha.

Rej Čarls je ostao upamćen kao simbol soula i cijele generacije crnačkog društva u SAD.

Izvor – rtrs

POVEZANI ČLANCI

Popularno