NaslovnicaNovostiProtest u Kozarcu zbog autoputa Banjaluka - Prijedor

Protest u Kozarcu zbog autoputa Banjaluka – Prijedor

Mirnim protestom mještani Kozarca, Kozaruše, Kamičana i Kevljana poručili su nadležnima da ne pristaju na trasu autoputa Banjaluka-Prijedor, koja prelazi preko njihovih imanja.

Oni su se okupili u Kozarcu pored magistralnog puta Banjaluka-Prijedor i uputili poruku Vladi RS i projektantima da izmjeste trasu.

Mještanin zaseoka Hrnići, Dževad Hrnić priča da bi zbog autoputa u ovom mjestu trebalo da bude porušena kuća njegovog sina.

– Mi smo za autoput, ali ne preko imanja i da nam ruše kuće. Ima načina da naprave autoput, a ne da nas iseljavaju sa imanja koja smo obnovili. Hrnići, ali i Trnopolje ostaće pusti zbog autoputa. Nikakva novčana naknada ne dolazi u obzir – rekao je on.

Predsjednik savjeta mjesne zajednice Kozaruša, Refik Trnjanin priča da bi autoput trebalo da prolzi preko njegove zemlje.

– Ranije sam predlagao da se izmjesti autoput i da prolazi Kozarom kroz tunele, ili ribnjakom, i da se daje koncesija na 40, umjesto na 30 godina kako bi svi bili zadovoljni. Niko ovdje ne želi da proda svoje imanje, a ni ja. Na ovom području je najveća prioizvodnja mlijeka i kada nam ispresjecaju autoputem polje uništiće se i priroda, fauna, flora i lovište, a narod od toga živi -kaže on.

Organizator mirnog protesta Sabahudin Garibović kaže da mještani na ovaj način skreću pažnju „onima koji treba da se pojave pred narodom i kažu da li će trasa autoputa biti izmještena”.

– Građani su i dalji nezadovoljni. Nisu dobili pozitivne odgovore na žalbe. U narednom periodu će se buniti i biće organizovano nešto slično ovome. Neće se na ovome stati. Porodice neće dozvoliti da se njihova imanja ruše. Svaka kuća u zaštitnom pojasu autoputa mora biti iseljena i veliki ih je broj. Neće niko živjeti u kući koja je u zaštitnom pojasu i kada mu neko može kamionom i autom završiti u spavaćoj sobi – izjavio je on.

Zbog planirane trase autoputa Banjaluka-Prijedor u Kozarcu i susjednim mjestima trebalo bi da bude porušeno 97 objekata.

Šef Kluba odbornika SDA u Skupštini grada Prijedora Mesud Trnjanin apelovao je na državni vrh RS, BiH, ali i visokog predstavnika Vlantina Incka da se uključe u rješavanje ovog problema.

– Ovdje je riječ o povratničkoj populaciji. Međunarodni Dejtonski mirovni sporazum i njegov akt sedam garantuju proces povratka u BiH. Zaštićeni tim sporazumom, vratili smo se i obnovili naša imanja. Živimo kao i svi Prijedorčani. Ako na ovaj način dođe do uzimanja zemljišta smatramo da je to atak na Dejtonski mirovni sporazum i na proces povrtka – smatra Trnjanin.

Narodni Poslanik Senad Bratić kaže da je prihvatljivo da pruga bude između autoputa i naselja u Kozarcu, te da 15 kilometara prolazi ribnjakom kako nikome ne bi bio ugrožen stambeni objekat ili zemljište.

– Prema mojim informacijama juče je bio sastanak u Ministarstvu saobraćaja i veza RS sa projektantima i kazali su da je najveći broj primjedbi opravdan pa nam to daje optimizam da će se naći rješenje koje odgovara mještanima na terenu – rekao je on.

Izvor: srpskainfo

POVEZANI ČLANCI

Popularno