NaslovnicaZabavaKulturaPromovisana monografija o Tihomiru Tihi Ilijaševiću

Promovisana monografija o Tihomiru Tihi Ilijaševiću

Promocijom monografije o akademskom slikaru Tihomiru Tihi Ilijaševiću u Prijedoru su nastavljeni Književni susreti na Kozari.
Knjiga je objavljena u okviru edicije “Svjedočenja” izdavačke djelatnosti Književnih susreta na Kozari. Izdavač su Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” i grad Prijedor.

Boris Eremić, vršilac dužnosti direktora Galerije “Sreten Stojanović” u kojoj je organizovana promocija, rekao je da je sve organizovano sa pijetetom i puno emocija.

“Tiho je bio dio Književnih susreta, ostvario je kontakt sa umjetnicima i svakom laureatu je na događaju `veče laureata` uručivan portret. Umjetnici koje je on portretisao su autori u ovoj monografiji i to je cijela jedna plejada portreta srpske kulturne elite”, rekao je Eremić.

Akademik Ranko Popović rekao je da se zahvaljujući monografiji vidi koliko je Ilijašević ostavio iza sebe.

“Tiho je bio jedan od mojih dragih prijatelja. Tek smo preko monografije faktički vidjeli koliko je toga ostavio iza sebe, ne samo kao čovjek koji je radio na polju crtanja i slikanja, nego i kao čovjek koji je organizovao mnoge kulturne programe u ovoj galeriji”, rekao je Popović.

Akademik Milivoje Unković izrazio je zadovoljstvo što je dio promocije koja je okupila Tihine prijatelje.

“Ono što i jeste bilo karakteristično za njega su ta okupljanja i dobrodošlica sa osmjehom bez obzira na grubu realnost života. On i dalje traje, umjetnost je vječna, a puno toga je ostavio iza sebe i to će trajati i dalje”, rekao je Unković.

Šef kabineta gradonačelnika Prijedora Danijela Dodoš rekla je da je grad od početka podržao ideju izdavanja ove monografije.

“To je priča o čovjeku, umjetniku koji je ostavio neizbrisiv trag u našem gradu”, rekla je ona i dodala da su doprinos monografiji dali umjetnici, književnici, slikari koji su sarađivali sa Ilijaševićem.

Promocija je organizovana u ambijentu jedne retrospektive Tihinih slika i crteža kojim je svoje sugrađane još jednom podsjetio na svoj bogat stvaralački opus.

Susreti se nastavljaju danas, 12. septembra, kada će u 18.00 časova u Galeriji “Sreten Stojanović” biti održano predstavljanje pjesnika zavičajnog kruga pod nazivom “Zavičajni poetski predjeli”.

U Gradskoj čitaonici će od 20.00 časova biti održano veče pod nazivom “Kozara – živa sjećanja, rane neprebolne” promocija književnog stvaralaštva Vasilija Karana i njegove posljednje knjige “Vjetar još nije stao” .

U pratećem programu susreta iste večeri će u 19.00 časova u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici biće održan istorijski čas “Genocid nad Srbima u NDH i ustanak – Kozara 1942–2023”, na kojem će predavači biti istoričari iz Javne ustanove Spomen područje “Donja Gradina”.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments