NaslovnicaNovostiPrijedor:Epidemiološka slika bolja nego u mnogim lokalnim zajednicama

Prijedor:Epidemiološka slika bolja nego u mnogim lokalnim zajednicama

Direktor Doma zdravlja u Prijedoru Slavica Popović izjavila je da je epidemiološka slika u ovom gradu bolja od mnogih lokalnih zajednica i da su građani mnogo ozbiljnije prihvatili naložene mjere republičkog i gradskog štaba za vanredne situacije, uputstva epidemiologa i svih koji pružaju zdravstvenu zaštitu.
“Mi mnogo bolje kontrolišemo situaciju. Higijensko-epidemiološka služba /HES/ radi neprekidno, velika je potraga za kontaktima i kontrola nad svim ovim što se događa, a rade i sve druge službe. Taj zajednički napor koji činimo mi zajedno sa građanima vjerovatno je rezultat da je naša situacija za sada bolja u odnosu na situaciju u drugim gradovima”, rekla je Popovićeva novinarima u Prijedoru.

Po broju zaraženih od početka pandemije, Prijedor je u Republici Srpskoj na 11. mjestu. Od deset lokalnih zajednica koje imaju više oboljelih od grada na Sani, samo su Bijeljina i Banjaluka gradovi koji imaju i veći broj stanovnika, dok su Zvornik, Trebinje, Gradiška, Laktaši, Doboj, Pale, Teslić i Foča lokalne zajednice sa znatno manjim brojem stanovnika, a većim brojem oboljelih, i do dva puta.

“Prilikom otvaranja respiratorne ambulante u Orlovači i kovid ambulante na Urijama najavili smo da ćemo prilagođavati način i organizaciju rada trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Nova respiratorna ambulanta počela je sa radom ove sedmice. Uredili smo je i opremili vlastitim sredstvima u prostorijama koje smo od grada dobili na privremeno korištenje”, navela je Popovićeva.

Gradski štab za vanredne situacije naložio je bolnici “Doktor Mladen Stojanović” i Domu zdravlja Prijedor preduzimanje organizacionih i zdravstvenih mjera radi pojačanog rada na liječenju pacijenata oboljelih od kovida, a u okviru toga višenamjenska sala pored zgrade Teritorijalne vatrogasne jedinice ustupljena je na korištenje Domu zdravlja.

“Ovo rješenje ima mnoge prednosti. Mnogo je veći prostor, obezbjeđuje se veći broj ljekara i timova koji će pružati zdravstvenu zaštitu, obezbijeđen će biti i prostor za pružanje parenteralne terapije, gdje je najčešće potrebna infuzija, kao i laboratorijskih usluga. Naručivanjem pacijenata u saradnji sa timovima porodične medicine nastojimo da smanjimo redove i čekanja”, pojasnila je Popovićeva.

Ona je najavila i reorganizaciju zdravstvene zaštite za djecu od sedam do 15 godina u toku ove sedmice, kako bi ova kategorija bila izdvojena od opšte populacije i kako bi što prije dobila zdravstvenu zaštitu.

“Što se tiče primjedbi sugrađana, ljudi moraju znati da ništa ne radimo napamet nego odluke donosi tim stručnjaka na čelu sa epidemiolozima. LJekari, medicinsko osoblje i spremačice koje rade dezinfekciju i čišćenje prostorija ne da nisu pošteđeni, nego su i izloženi daleko većem riziku. Imaju svoje porodice i njihove porodice su u većem riziku od oboljevanja. Mjere su korisne za one koji traže medicinske usluge i za nas koji ih pružamo”, poručila je Popovićeva

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno