NaslovnicaNovostiPotražnja Slovenije za bh. radnicima pala za 60 odsto

Potražnja Slovenije za bh. radnicima pala za 60 odsto

Broj oglasa koji dolaze iz Slovenije manji je za 60 odsto nego u istom periodu prošle godine, potvrdili su za “Nezavisne” iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ova agencija posreduje u zapošljavanju bh. građana u Sloveniji, što se odnosi na brojna zanimanja, te u Njemačkoj, koja na ovaj način angažuje bh. medicinare.

“Broj posredovanja Agencije, kada je riječ o Sloveniji, manji je za oko 50 odsto nego u istom periodu prošle godine te je ove godine, do kraja septembra, posredovano za zapošljavanje 4.647 bh. građana u Sloveniji”, rekao je Boris Pupić, portparol Agencije.

Kako Pupić dodaje, kada je riječ o zanimanjima bh. radnika koje Slovenci traže, trend je identičan kao i ranijih godina, a to su vozači, varioci, zidari te druga zanimanja u građevinskoj industriji.

“Što se tiče procedura za dobijanje posla, one su iste kao i prije. Za rad u Sloveniji potrebna je radna ponuda poslodavca i radna dozvola te nakon toga kandidat aplicira za radnu vizu u Ambasadi”, dodaje Pupić.

Sudeći prema dostupnim informacijama, opala je i potreba za angažovanjem bh. medicinarima u Njemačkoj.

“Broj posredovanja od početka godine do danas je 449, što je za oko 20 odsto manje nego prošle godine u istom periodu”, rekao je Pupić.

Procedure za rad u Njemačkoj su takođe iste kao i dosad.

“Potrebno je znati njemački jezik na minimum B-1 nivou te imati završenu srednju medicinsku školu opšteg smjera i položen stručni ispit. Nakon dobijanja radne dozvole kandidat ide u Ambasadu i aplicira za radnu vizu”, pojasnio je Pupić.

Po riječima Nikole Grbića, predsjednika Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, kada je riječ o angažmanu vozača u Sloveniji, ni u toj zemlji nije više dobra situacija.

“U Sloveniji je trenutno nemoguće doći do vozača i nemoguće je da se registruje firma iz BiH u Sloveniji. Vozači iz Slovenije sada odlaze u Njemačku, isto kao što su odlazili vozači iz BiH u Sloveniju, jer su mnogo bolji uslovi za rad, pa se samim tim i Slovenija suočava sa istim problemom nedostatka vozača”, rekao je Grbić.

Ipak, prema njegovim riječima, kada se epidemiološka situacija kod nas i u ostatku Evrope stabilizuje, vozači će nastaviti napuštanje BiH.

“Nakon završetka pandemije ponovo će krenuti talas odlaska vozača, ne samo u Sloveniju, već i Njemačku te ostale zemlje EU”, rekao je Grbić.

Da je korona uticala i na potražnju za građevinskim radnicima u Sloveniji, potvrdila je za “Nezavisne novine” Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

“Zbog zatvorenosti granica, građevinski radnici ne mogu da idu u zemlje EU, gdje su odlazili do prije nekoliko godina, pa čak i do kraja februara ove godine. Odlazili su jer je ovdje nesiguran posao, niske su plate, nisu prijavljeni te je dosta loša zaštita na radu”, rekla je Vrabičićeva.

Građevinski radnici, kako Vrabičićeva dodaje, ne mogu raditi od kuće, kao radnici nekih određena zanimanja, pa je građevinarstvo kod nas i dalje aktivno, jer nije došlo do obustave izgradnje objekata.

“Sigurno je da će po završetku pandemije virusa korona i otvaranjem granica doći do velikog talasa odlaska građevinskih ranika u zemlje EU, prvenstveno jer ne očekujemo povećanje plata u BiH”, dodala je Vrabičićeva.

POVEZANI ČLANCI

Popularno