NaslovnicaNovostiRS-BIHPomozimo Dijani iz Gradiške da ozdravi

Pomozimo Dijani iz Gradiške da ozdravi

Gradska organizacija Crvenog krsta Gradiška pokrenula je humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za potrebe transplantacije bubrega njihove sugrađanke Dijane Ljepojević.

“Dijana ima 37 godina i potrebna joj je hitna transplantacija, jer je već šest godina bez bubrega. Operacija će biti obavljena u Minsku, u Bjelorusiji, a na listi čekanja je lani od novembra. Molimo sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu Dijani da skupi novac, jer je za boravak i liječenje u Bjelorusiji potrebno izdvojiti veća finansijska sredstva i ona to ne može sama”, kazali su za “Nezavisne novine” u Crvenom krstu Gradiška.

Borba sa bolešću i odlasci na dijalizu su postali svakodnevica Dijane Ljepojević u posljednjih šest godina, a kako kaže u razgovoru za “Nezavisne novine”, mislila je da će sve moći sama, ali joj je na putu do ozdravljenja potrebna pomoć humanih ljudi.

“Nama Fond zdravstvenog osiguranja plaća operaciju koja košta 100.000 evra, međutim, postoje troškovi koji nisu pokriveni i koje bolesnici moraju sami finansirati, i sve ukupno, kako sam saznala od osoba koji su već imale operaciju u Minsku, koštalo je oko 40.000 evra za odlazak, liječenje, boravak, oporavak”, objašnjava Dijana.

Kako kaže, ona je sada na listi za operaciju, a dok god se ne nađe adekvatan bubreg za nju, svaka tri mjeseca mora da šalje krv za Bjelorusiju.

“Međutim, pošto iz Republike Srpske ima više nas koji čekamo operaciju u Minsku, napravili smo Viber grupu, pa kada neko ide, javi se, i tako se pomažemo. Ja kada sam išla, nosila sam četiri uzorka krvi za analizu”, kazala je ona.

Dodaje da boravak u Bjelorusiji zavisi od osobe do osobe, u skladu s tim kako protiče proces oporavka.

“Neko ostane sedam dana, neko i do mjesec, jer doktori prate funkciju bubrega poslije transplantacije, zato što nekome odmah padne kreatinin i urea, a neko mora i kod njih ići na dijalizu, da bi to pomoglo bubregu da počne da radi”, objašnjava Dijana.

Glas Srpske

POVEZANI ČLANCI

Popularno