NaslovnicaNovostiPočeli radovi na veličanstvenom muralu posvećenom mitropolitu Amfilohiju

Počeli radovi na veličanstvenom muralu posvećenom mitropolitu Amfilohiju

U Prijedoru su juče počeli radovi na muralu posvećenom mitropolitu Amfilohiju.

Amfilohije je bio mitropolit crnogorsko-primorski. Rodjen je kao Risto Radović 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1962. godine. Postdiplomske studije nastavlja u Bernu I Rimu. Odatle prelazi u Atinu, u kojoj, za vrijeme sedmogodišnjeg boravka pored svakodnevne parohijske službe doktorira, a tezu koju piše na grčkom jeziku, o Svetom Georgiju Palami brani uz najvišu ocjenu.

Potom godinu dana provodi na svetoj gori a onda je pozvan da predaje na Ruskom pravoslavnom institutu u Parizu od 1974. do 1976. godine gdje je uz ostalih 5 jezika koje je savladao, usavršava I francuski jezik. Zamonašio se 1967. godine u Grčkoj, gdje je potom 21. jula 1968. postao jeromonah.

Mitropolit je u bolnicu primljen 6. oktobra ove godine zbog zapaljenja pluća uzrokovanog infekcijom virusa korona. Upala pluća je bila zaliječena I virusna infekcija prestala što je potvrdio i negativni test, a zabilježeno i zvaničnim ljekarskim nalazom. Mitropolitovo zdravstveno stanje se pogoršalo 29. oktobra, kada je prilikom kontrolnog pregleda primjećeno da Mitropolit otežano diše uz bol u grudnom košu. Preminuo je 30. oktobra 2020. godine u kliničko-bolničkom centru Crne Gore.

Na muralu posvećenom Mitropolitu Amfilohiju će pored fotografije vladike Amfilohija kako grli dijete, pisati: “Bog svakoga drži na zemlji dok ne uradi ono zbog čega se rodio”.

POVEZANI ČLANCI

Popularno