NaslovnicaNovostiRS-BIHPočela republička kampanja "Budi vidljiv, ne budi figura"

Počela republička kampanja “Budi vidljiv, ne budi figura”

Republička preventivna kampanja “Budi vidljiv, ne budi figura”, čija je poruka vidljivost pješaka kao najranjivijih učesnika u saobraćaju, počela je u Osnovnoj školi “Petar Petrović Njegoš” u Maslovarama kod Kotor Varoši.

Kampanja će trajati do 29. februara, a sprovode je Ministarstvo saobraćaja i veza i Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, republička Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez Srpske sa 48 auto-moto društava i jedinicama lokalne samouprave.

Učenici škole u Maslovarama od prvog do petog razreda juče su upoznati o osnovnim pravilima ponašanja u saobraćaju kroz predstavu “Saobraćajne čarolije” u izvođenju dječijeg animatora Fazonka.

Inženjer saobraćaja iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Goran Bošnjak rekao je da je prošle godine na putevima u Republici Srpskoj poginulo 17 pješaka, a 78 je bilo teže povrijeđeno, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske /AMS/.

“Analizom nastalih saobraćajnih nezgoda utvrđeno je da je jedan od uticajnih faktora nošenje tamne odjeće, naročito u noćnim uslovima. S tim u vezi, potrebno je povećati svijest pješaka i edukovati ih o značaju nošenja reflektujuće odjeće”, dodao je Bošnjak.

Master inženjer saobraćaja i stručnjak na polju preventive u Auto-moto savezu Republike Srpske Jelica Lubura rekla je da će tokom kampanje pješacima ukazivati na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom.

“Podsjetićemo ih i na osnovna pravila saobraćaja i obavezu njihovog poštivanja, kao i na obavezu upotrebe svjetloodbojnog prsluka i drugih sredstava za osvjetljavanje pješaka. Uticaće se i na vozače, kako bi smanjili brzinu kretanja i kretali se sa povećanom opreznošću, naročito na dionicama puteva i zonama gdje se može očekivati povećano kretanje pješaka”, dodala je ona.

Direktor Osnovne škole “Petar Petrović NJegoš” u Maslovarama Mladenko Stojanović ukazao je na probleme s kojima se susreću kada je riječ o bezbjednosti učenika na putu ka školi i pri izlasku iz nje.

“U zimskim mjesecima komunalne službe koje čiste snijeg, očiste kolovoz i višak snijega bace na trotoar pa oni nisu funkcionalni, jer su djeca prinuđena da opet idu kolovozom. Takođe, i pored proširenja puta u blizini škole, ništa nismo riješili, jer na putu koji vodi ka školi, a na izlazu na magistralni put Kotor Varoš-Teslić, parkiraju se vozila i time onemogućavaju vidljivost pri kretanju u saobraćaju”, napominje Stojanović.

Glavni inspektor Uprave policije Jedinice za bezbjednost saobraćaja Bojan Vidaković rekao je da MUP Srpske tokom ovakvih i sličnih kampanja, kao i tokom preduzimanja drugih preventivnih, represivnih mjera i radnji skreće pažnju svim učesnicima u saobraćaju na to da poštuju propise kako bi se spriječile neželjene posljedice, odnosno kako bi se sveukupno stanje bezbjednosti u saobraćaju podiglo na viši nivo.

Predstava “Saobraćajne čarolije” danas će biti održana u Osnovnoj Školi “Branko Ćopić” u mjestu Bjelajci u opštini Mrkonjić Grad, s početkom u 11.00 časova.

SRNA

POVEZANI ČLANCI

Popularno