NaslovnicaNovostiPočela nova akademska godina u Srpskoj: Brucoši na fakultetima uz poštovanje epidemioloških...

Počela nova akademska godina u Srpskoj: Brucoši na fakultetima uz poštovanje epidemioloških mjera

Na Univerzitetu u Banjaluci danas je za brucoše počela akademska godina uz klasično izvođenje nastave, a ako epidemiološka situacija bude pogoršana pripremljen je plan za onlajn izvođenje nastave, potvrdili su ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i rektor ovog univerziteta Radoslav Gajanin.

Pred početak svečane manifestacije “Akademski čas” na Fakultetu bezbjednosnih nauka, Rajčević je rekao da je odlučeno da nastava bude izvođena na klasičan način, uz fizičko prisustvo nastavnika i studenata, ali uz poštovanje mjera koje je preporučio Institut za javno zdravstvo Srpske.

Gajanin je poručio da će Univerzitet ispoštovati sve epidemiloške preporuke, te naveo da je u prvu godinu studija upisano oko 2.100 studenata.

– Broj studenata je veći u odnosu na prošlu godinu. Zadovoljni smo, imajući u vidu da je srednje škole završilo za oko 500 učenika manje nego u prethodnoj godini – rekao je Gajanin, te studentima, nastavnicima i ostalom osoblju Univerziteta poželio srećnu i uspješnu akademsku godinu.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić istakao je da je važno da brucoši akademsko školovanje započnu u studentskim klupama i lično upoznaju profesore, te napomenuo da će biti preduzete sve mjere da nastava bude odvijana u bezbjednim uslovima.

– Obaveza je time veća što smo upisali 130 studenata, više nego ikada do sada. To pokazuje i veliko interesovanje za ovaj fakultet – rekao je Ćeranić.

Najbolje rangirana studentkinja na prijemnom ispitu na ovom fakultetu Tamara Popović iz Nevesinja vjeruje da će tokom školovanja naučiti sve što je potrebno da bi bila sastavni dio policije Republike Srpske.

– Veoma sam srećna što sam dio ovog fakulteta i trudiću se da opravdam ukazano povjerenje i da budem na ponos roditeljima i Hercegovini – istakla je Popovićeva.

I Elektrotehnički fakultet (ETF) Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizovao je nastavu na prvoj godini studija i sprovedene su sve propisane epidemiološke mjere.

Dekan ETF-a Božidar Popović je danas organizovao svečani prijem za brucoše.

– Veoma smo zadovoljni jer su bilo prisutno 84 brucoša u dvije grupe s obzirom na mjere zaštite od virusa korona koje sprovodimo na ETF-u. Zadovoljni smo upisom i našim mladim kolegama. Nadam se da će u skorije vrijeme, tačnije za četiri godine to biti naše kolege diplomirani inženjeri elektrotehnike i želim im puno sreće u toku studiranja – rekao je Popović.

Dekan ETF-a je ukazao da će se nastava za brucoše odvijati u četiri grupe, tako što će dvije grupe biti prisutne na predavanjima u amfiteatru “Prof. dr Veljko Vuletić” u kojem može sjediti 350 lica.

– Međutim, radi mjera koje smo preduzeli označili smo nekih 45 mjesta. Brucoši koji budu slobodni u tom terminu biće raspoređeni u dvije učionice u koje može da se smjesti 50 lica. Međutim, zbog situcije biće smješteno 21 brucoš. Tako da će oni imati auditorne vježbe, dok ostale dvije grupe imaju predavanja – precizirao je Popović.

Brucoši Aleksandar Vidaković i Isidora Obućina izrazili su nadu da će početak studija biti uspješan i zahvalili za prigodne poklone koji su im uručeni.

– Nakon završene srednje škole logičan slijed je bio izbor nekog tehničkog fakulteta. Odlučio sam se baš za ETF i nadam se dobroj saradnji sa profesorima i asistentima – rekao je Vidaković.

Obućina je istakla da se za ETF odlučila jer ima namjeru da ostane u Republici Srpskoj i zasnuje porodicu, te da se nada da će joj znanje koje će dobiti na ovom fakultetu omogućiti da se zaposli i obezbijedi egzistenciju.

glassrpske

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments