NaslovnicaNovostiRS-BIHPočela kampanja “Poštuj život, ne oružje”

Počela kampanja “Poštuj život, ne oružje”

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske započelo je kampanju “Poštuj život, ne oružje”, čiji je cilj podizanje svijesti građana o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja, a fokus će biti stavljen na teme femicida, odgovornog držanja i prodaju nelegalnog oružja.
Kampanja je istovremeno i poziv na konkretnu opštu akciju da bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, da bi se spriječio i smanjio posjed nelegalnog oružja u BiH što predstavlja značajan rizik za sigurnost građana, te poziva na predaju nelegalnog oružja, saopšteno je iz MUP-a Srpske.
Na teritoriji Republike Srpske vatrenim oružjem je prošle godine počinjeno pet od deset ubistava, a velikim dijelom se u takvim slučajevima koristilo nelegalno naoružanje.
“Posebno zabrinjava činjenica da se ubistva povezana sa vatrenim oružjem najčešće dešavaju u privatnim prostorima, a svako drugo ubistvo desilo se u kući, stanu ili dvorištu žrtve. Analize pokazuju da je prilikom intervencija policijskih službenika u slučajevima nasilja u porodici u Srpskoj u 77 slučajeva učinilac nasilja posjedovao oružje, od čega je u tri slučaja isto i upotrijebio”, navodi se u saopštenju.
Kampanja “Poštuj život, ne oružje”, koju MUP Srpske sprovodi zajedno sa deset kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji BiH i Policijom Brčko distrikta, odgovor je na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa tragičnim posljedicama koji su se dogodili u bliskoj prošlosti.
Pozivom prema nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcije se mogu prijaviti i vatreno oružje, municija i eksplozivne naprave odloženi na javnim mjestima ili površinama.
Kampanja je podržana kroz projekat “Prevencija i smanjenje posjeda ilegalnog oružja u BiH” koji finansiraju Njemačka, Holandija, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku EU, kroz Multilateralni povjerilački fond UN, a sprovodi ga UNDP u BiH.

SRNA

POVEZANI ČLANCI

Popularno