NaslovnicaNovostiPet zanimljivih funkcija kamere za koje možda niste znali

Pet zanimljivih funkcija kamere za koje možda niste znali

Osim za fotografisanje i snimanje videa, kamera vašeg telefona može da posluži za još po nešto.

  Predstavljamo vam pet načina na koje možete da upotrijebite kameru i izvučete maksimum iz svog pametnog telefona.

Skeniranje dokumenata

Ovaj, za mnoge administrativne postupke veoma važan posao, sada može obaviti na mnogo lakši i jeftiniji način nego pomoću klasičnog skenera.

Kamera vašeg telefona je jednako dobar, prenosni i jednostavniji skener. Možete da skenirate dokument direktno ga fotografišući, ali postoje i različite aplikacije koje vam omogućavaju da to uradite na profesionalniji način.

Kod Android telefona, aplikacija Google Drive ima uključenu funkciju skeniranja. Scamscanner, još jedna aplikacija za Android, takođe omogućava pretraživanje, a pored toga raspoređuje i grupiše slične dokumente, kao na primjer vizit karte.

Za iPhone postoji Evernote Scannable, koji oblikuje i podešava fotografije automatski.

Osim toga, Evernote Scannable koristi tehnologiju koja omogućava prepoznavanje brojeva i slova u dokumentu, pa tako možete da pretražujete u digitalizovanom dokumentu.

Prevođenje

Da li ste se našli nekada u restoranu u nekoj stranoj zemlji a da niste razumjeli ni riječ iz menija? Jedan od načina da izbjegnete da vam se to ponovo desi jeste korišćenje vaše telefonske kamere. Kako?

Usmjerite svoju kameru ka tekstu koji želite da prevedete i aplikacija Google Translate će odmah automatski prevesti tekst. Dostupna je kako za iOS tako i za Android i to na različitim jezicima, među kojima je i srpski.

Pretraživanje interneta

Dosadilo vam je kucanje? Jedino što treba da uradite je da instalirate neku od aplikacija koje omogućavaju internet pretraživanje uz pomoć vaše kamere.

Jedna od najpoznatijih je CamFind, koja je besplatna i dostupna na srpskom jeziku. Sve što treba da uradite je da fotografišete ono što hoćete da istražite i aplikacija će pretražiti informacije na internetu, piše “iSerbia“.

Kupovina

Aplikacija Amazon sadrži funkciju koja vam omogućava da tražite neki proizvod preko vaše telefonske kamere.

Da biste je koristili otvorite aplikaciju, kliknite na pretragu i odaberite funkciju traženja preko fotografija.

Zatim usmjerite kameru ka predmetu koji vas zanima, na primjer neka knjiga ili DVD, i Amazon će vas obavestiti da li ima to što tražite.

Gledanje zvijezda

Da, moguće je koristiti telefon za još nešto osim za višesatno gledanje u ekran. Telefonska kamera je funkcija na kojoj se zasnivaju aplikacije za gledanje i prepoznavanje zvijezda.

Aplikacije kao što su Sky Map, Sky View, Star Walk ili Star Chart omogućavaju vam da usmjerite kameru ka nekoj zvijezdi ili sazvježđu kako biste saznali njihovo ime. One funkcionišu čak i tokom dana kako biste mogli da identifikujete zvijezde koje ne vidite.

Izvor: iSerbia

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno