NaslovnicaNovostiOtvorena izložba "Nagrađeni"

Otvorena izložba “Nagrađeni”

U prijedorskoj Galeriji “Sreten Stojanović” sinoć je otvorena izložba “Nagrađeni”, koju čine radovi studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci Milane Stijak i Jovana Došenovića.

Organizovanje ove izložbe njima je nagrada za uspješno studiranje tokom ove godine.

Milana Stijak diplomirala je na Odsjeku grafike u klasi profesora Milana Krajinovića, a Prijedorčanima se predstavila grafikama koje su nastale na trećoj i četvrtoj godini studija.

“Na tim radovima najviše pažnje poklanjam urbanom pejzažu, međutim, ono što mene interesuje su geometrijske forme koje sačinjavaju građevinske konstrukcije oko nas, čime nastojim da materijalizujem i spojim urođenu zainteresovanost za red, pravilnost i geometriju”, istakla je Stijakova.

Jovan Došenović iz Gradiške, koji je student četvrte godine slikarstva na banjalučkoj Akademiji umjetnosti u klasi profesorice Borjane Mrđa, rekao je da radovi kojima se bavi prikazuju prirodne ljepote, ali i razornu moć prirode.

“Tu je i odnos čovjeka prema prirodi i priroda nastala pod uticajem čovjeka koji svojim sebičnim ponašanjem, nemarom uništava sve što stigne kako bi izvukao ličnu korist, trenutno zadovoljstvo ili iz čiste zabave”, istakao je Došenović.

Izložbu je otvorio akademski slikar Predrag Marjanović, idejni tvorac i prvi direktor Galerije “Sreten Stojanović”.

“Budući da se Akademija umjetnosti u Banjaluci i ova galerija vršnjaci, početkom rada Akademije ustanovljena je i ova nagrada povodom godišnje izložbe studenata koja ima svoju težinu budući da su nagarađivani brojni znameniti umjetici”, rekao je Marjanović.

On je pohvalio nagrađane studente, istakavši da je Stijakova vrhunski savladala grafičke tehnike, a Došenović briljantnim crtežima dočarao apokalitične teme.

Izložba “Nagrađeni” u Galeriji “Sreten Stojanovi攓 biće otvorena do 11. januara.

Izvor: SRNA

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno