NaslovnicaNovostiOŠTRIJE KAZNE u Srpskoj: Predviđena i ZABRANA RADA zbog nepoštovanja mjera

OŠTRIJE KAZNE u Srpskoj: Predviđena i ZABRANA RADA zbog nepoštovanja mjera

Zakon o dopuni zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti stupio je na snagu u utorak 13.10. i njime je definisano da se zabrana rada pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga u Republici Srpskoj, koji ne sprovode mjere zaštite, prvi put izriče na period od sedam dana, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

U saopštenju se dodaje da u slučaju da pravno lice ili preduzetnik ponovi nepravilnost, zabrana se izriče u trajanju od 15 dana.

Zakonom o dopuni zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti, pojašnjavaju u Inspektoratu, dato je ovlaštenje nadležnim inspektorima da pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga zabrane rad ukoliko utvrde da se u objektu u kojem se obavljaju djelatnosti ne sprovode zaštitne mjere propisane aktima nadležnih organa u skladu sa zakonom, a čiji cilj je sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

– Zaštitne mjere odnose se na fizičku distancu, okupljanje u grupama većim od propisanih i ograničeno radno vrijeme – naglašava se u saopštenju.

Iz Inspektorata apeluju na poslovne subjekte da svoj rad prilagode trenutnoj situaciji, da se pridržavaju propisanih zaštitnih mjera i da prevenciju stave na prvo mjesto.

– Cilj inspekcije nije kažnjavanje, zabrana rada, niti represija, naročito imajući u vidu otežanu ekonomsku situaciju zbog ograničenja u radu poslovnih subjekata. Manje propuste otklanjamo izricanjem upravnih mjera, ali teži prekršaji se neće tolerisati. Zaštita javnog zdravlja je apsolutni prioritet u odnosu na interese pojedinaca – naglašavaju u Inspektoratu.

Posmatrano generalno, navode u Inspektoratu, može se konstatovati da su privredni subjekti u proteklom periodu pokazali odgovornost i da se pridržavaju propisanih preventivnih mjera, ali da nepovoljna epidemiološka slika u Srpskoj, ipak, ukazuje na činjenicu da pojedinci nisu dovoljno ozbiljno shvatili trenutnu situaciju.

Iz Inspektorata još jednom pozivaju privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera i da se ne izlažu riziku izricanja mjere zabrane rada.

Izvor:SrpskaInfo

[vc_facebook el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments