NaslovnicaNovostiOmbudsman za djecu:Upoznati djecu o opasnostima pirotehnike

Ombudsman za djecu:Upoznati djecu o opasnostima pirotehnike

Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović apelovala je danas na roditelje i odrasle da upoznaju djecu o opasnostima koje im prijete upotrebom pirotehničkih sredstava, te da im ne kupuju i ne poklanjaju ta opasna sredstva.
“Petarde i ostali pirotehnički rekviziti nisu zanimljive igračke, nego opasna sredstva koja mogu izazvati teške tjelesne povrede onoga koji ih koristi ili nekoga iz okoline, posebno u situacijama kada ih koriste djeca, bez nadzora i znanja odraslih”, ističe Radovićeva.

Povodom predstojećih praznika kada je uobičajena upotreba pitrotehnikih sredstava, posebno petardi, Radovićeva ukazuje da se često dešavaju nesreće u kojima najčešće stradaju djeca i da je zbog toga najbolja preventiva nekorištenje pirotehničkih sredstava.

“Obaveza je odraslih da preventivno reaguju na vrijeme i da edukuju djecu o opasnostima i mogućim posljedicama upotrebe pirotehničih sredstava, a odgovornost roditelja proizilazi i iz Porodičnog zakona, kojim je jasno uređeno da roditelji imaju dužnost i pravo da štite svoju maloljetnu djecu i da se brinu o njihovom životu i zdravlju”, navodi se u saopštenju. .

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno