NaslovnicaNovostiRS-BIHMaligne bolesti - Najčešći uzrok gubitka radne sposobnosti

Maligne bolesti – Najčešći uzrok gubitka radne sposobnosti

Oboljenja koja su najčešći uzrok gubitka radne sposobnosti u Republici Srpskoj već duži niz godina su maligne bolesti sa 22,42 odsto, kardiovaskularne bolesti sa 19,92 i duševne bolesti sa 19,86 odsto, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/.
Kod gotovo svakog četvrtog osiguranika koji je nakon vještačenja izgubio radnu sposobnost uzrok je bilo maligno oboljenje.

“Kada se pogledaju ranija prebivališta osiguranika kod kojih je gubitak radne sposobnosti nastao usljed malignih bolesti, jasno je vidljivo da oni uglavnom dolaze sa područja koja su u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu bila izložena bombardovanju projektilima sa osiromašenim uranijom koje su izvršile pojedine članice NATO-a”, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda podsjećaju da je ovo bezumno bombardovanje, osim direktne izloženosti pripadnika Vojske Republike Srpske i civilnog stanovništva, dovelo i do zagađenja životne sredine, zemlje, vazduha i vode, koje je kulminiralo upravo u posljednjih 10 godina.

“Koliko će se još osjetiti posljedice ovog bezumnog bombardovanja svjedočiće, nažalost, rast procenta oboljenja i smrtnih ishoda kod građana Republike Srpske usljed malignih oboljenja”, ističe se u saopštenju.

Prema podacima Fonda PIO, u poređenju sa državama okruženja i u Evropi, gdje su bolesti kardiovaskularnog sistema najčešći uzročnik nastanka invalidnosti, u Republici Srpskoj maligne bolesti već deceniju predstavljaju vodeći uzročnik kada je riječ o gubitku radne sposobnosti.

Sve do 2012. godine kardiovaskularna oboljenja u Republici Srpskoj bila su najzastupljeniji uzročnik nastanka invalidnosti, odnosno gubitka radne sposobnosti, kao što je to slučaj i u najvećem broju kako evropskih tako i zemalja širom svijeta.

Maligne bolesti zajedno sa kardiovaskularnim i duševnim oboljenjima u ovoj godini čine čak 61,20 odsto uzroka nastanka invalidnosti, odnosno gubitka radne sposobnosti, što je izuzetno visok procenat.

U protekloj godini nalaz, ocjena i mišljenje ljekara vještaka u 366 slučaja glasio je – gubitak radne sposobnosti usljed malignih oboljenja.

SRNA

POVEZANI ČLANCI

Popularno