NaslovnicaNovostiLeonardo Dikaprio ponovo prozvao Fadila Novalića

Leonardo Dikaprio ponovo prozvao Fadila Novalića

Oskarovac Leonardo Dikaprio ponovo je prozvao federalnog premijera Fadila Novalića i Vladu FBiH koji još nisu uradili ništa konkretno kako bi zaštitili rijeke od gradnje malih hidroelektrana.

Ovaj put u svom novom postu na društvenim mrežama Dikaprio se osvrće na pozitivne vijesti iz Albanije gdje će područje rijeke Vjosa biti proglašeno nacionalnim parkom. To je ponukalo slavnog glumca da još jednom podsjeti na nemar vlasti u BIH.

“Dok čekamo da federalni premijer i njegova vlada u Bosni i Hercegovini poduzmu pravne korake kako bi zaštitili rijeke, plavo srce ove zemlje, od daljeg uništavanja izgradnjom malih hidroelektrana, iz Albanije stižu obećavajuće vijesti. Vjosa, jedna od posljednjih velikih evropskih divljih rijeka, mogla bi biti spašena”, napisao je Dikaprio.

On podsjeća da je albanski premijer Edi Rama 25. septembra ove godine izvijestio da je projekt izgradnje brane Kalivac odbijen, te da će to područje postati nacionalni park.

“Nacionalni park Vjosa Wild River postao bi najveće evropsko mjesto za očuvanje rijeka. Prostirao bi se na nekoliko stotina kilometara i štitio stotine, pa čak i hiljade biljnih i životinjskih vrsta, poput evropske jegulje i nedavno otkrivene Vjosa kamene muhe”, dodao je Dikaprio.

Otvaranje jednog ovakvog parka je veliko postignuće za Albaniju, smatra Dikaprio.

“Radujem se dobrim vijestima o konkretnim akcijama za trajnu i potpunu zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini, Albaniji i ostatku balkanske regije”, zaključio je glumac.

Novalić je juče u Vladi FBiH imao radni sastanak s nadležnim ministrima o, kako je saopšteno, kratkoročnim mjerama i aktivnostima koje će se što prije poduzeti, a sve na osnovu ranijeg zaključka Parlamenta Federacije BiH o potpunoj zabrani izgradnje mini hidroelektrana, kao i na osnovu zahtjeva predstavnika NVO-a iz Koalicije za zaštitu rijeka, prenio je Klix.ba.

Izvor:Nezavisne

POVEZANI ČLANCI

Popularno