NaslovnicaNovosti“LANA SE BORI, DAJE SVE OD SEBE” Djevojčici potrebna pomoć dobrih ljudi...

“LANA SE BORI, DAJE SVE OD SEBE” Djevojčici potrebna pomoć dobrih ljudi da bi pobijedila tešku bolest

Beba Lana Jovanović, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, rijetke neuro-mišićne bolesti, skoro 40 dana je u klinici u Tiršovoj, jer joj se zdravstveno stanje pogoršalo.

U proteklih pet mjeseci pozivu u pomoć odazvao se veliki broj građana, pa su potrebna sredstva za jedan od najskupljih lijekova na svijetu skoro sakupljena. Nedostaje još 170.000 dolara.

Mala Lana, nakon upale pluća i hospitalizacije trenutno prima hranu direktno u želudac, jer je zbog bolesti oslabila i ne može da guta. U bolnici je sa mamom, koja napominje da je svaki dan neka nova komplikacija.

– Ona se zaista bori, zaista daje sve od sebe da izgura sve ovo, ali je ovo za njena mala leđa jako teško. Ja sam se nadala da će ona danas biti dobro, da ću moći da kažem da je ona dobro. Međutim, ona je i danas dobila temperaturu – kaže Jovanovićeva.

Rođena je kao zdrava beba, ali joj je dijagnostikovana rijetka bolest koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje.

Oboljeli od spinalne mišićne atrofije nemaju gen koji proizvodi protein neophodan za mišiće i bez lijeka uglavnom preminu od gušenja.

– Njoj je taj lijek zaista neophodan. Ovo je borba, nas dvije se zaista trudimo, ali je jako teško – kaže Lanina mama za RTS.

Lanina borba inspirisala je i pokrenula organizacije, pojedince i čitave gradove širom Srbije da se udruže kako bi prikupili više od dva miliona dolara, koliko košta nova genska terapija.

Dimitrije Jovanović, ističe da ne postoji način na koji bi se mogao zahvaliti.

-Te riječi hvale, to ne može da se stavi u rečenicu, niti u kontekst, ja sam njima neizmjerno zahvalan -kaže Jovanović.

Sakupljeno je oko dva miliona i dvije stotine trideset hiljada dolara, tako da je potrebno još 170 hiljada, kao i avion koji bi Lanu transportovao do Amerike, gdje bi se najvjerovatnije liječila u nekoj od američkih bolnica.

– Komercijalni letovi ne primaju djecu u takvom stanju. Moramo da nadjemo nekoga ko može da nam da avion privatan, ili da pomogne da se skupi novac za transfer naše Lane – navodi Lanin tata.

Pomozimo Lani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 808 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human 808 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069907-42

Uplatom na devizni račun: 160600000006991130

IBAN: RS35160600000006991130

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno