NaslovnicaNovostiKrizni štab: Svi građani da se vrate u Srbiju do petka

Krizni štab: Svi građani da se vrate u Srbiju do petka

Krizni štab za borbu protiv virusa korona u Srbiji donio je odluku da bi svi građani Srbije koji borave van zemlje trebalo da se vrate u zemlju do petka u 18 časova.

Apelujemo na sve građane da se do kraja ove nedjelje vrate u svoju zemlju jer ćemo nakon toga imati drugačiji režim za sve koji ulaze u našu zemlju – izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević.

Prema njenim riječima, u narednim danima dodatne mjere će biti precizirane i saopštene javnosti.

Kazala je i da su nove preporuke svih vodećih zdravstvenihg organizacija, preporuka o 10 dana karantina po povratku iz zemlje u kojoj je epidemiološka situacija nepovoljna.

– Neće se raditi o karantinu i samoiziolaciji, već o nadzoru koji će podrazumevati određene mere i aktivnosti kako bi se smanjio prenos virusa i importovanje slučajeva iz inostranstva – kazala je ona.

Očekivalo se da se na današnjoj sjednici donese odluka o tome da li će državljani Srbije, koji su se vratili ili se vraćaju s ljetovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, morati da idu u desetodnevnu samoizolaciju.

Na razmišljanje o takvom koraku Krizni štab se odlučio kada je počeo polako da raste broj novozaraženih virusom u Srbiji.

Kako je prethodno izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar to se povezuje spovratkom ljudi s ljetovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, gdje je proteklih nedjelja izuzetno nepovoljna epidemiološka situacija.

Zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčvić rekla je da najveći broj zemalja u Evropi je bilježio rekordan porast u broju slučajeva.

– Tu su sve zemlje u okruženju, po učestalosti oboljevanja je Crna Gora u odnosu na sve zemlje u Evropi. To napominjemo jer je veliki broj naših građana u tim zemljama – rekla je ona.

Navela je da apeluje na sve građane Srbije koji su u suskednim zemljama da se vrate u Srbiju, jer od petka u 18 časova će ova zemlja imati drugačiji režim.

– Od tada uvodimo nadozor za sve putnike koji ulaze u našu zemlju iz tih zemalja – rekla je ona i dodala da će nadzor trajati 10 dana.

Izvor – rtrs

POVEZANI ČLANCI

Popularno