NaslovnicaNovostiPrijedorKrajiška ljepotica uskoro vazdušna banja

Krajiška ljepotica uskoro vazdušna banja

Sjećanje na prošlost i događaje iz Drugog svjetskog rata osnovni su razlog proglašenja Kozare nacionalnim parkom, ali ova krajiška ljepotica danas, osim prirodnim bogatstvom, svoje posjetioce privlači i brojnim interesantnim sadržajima, a cilj je da u narednom periodu postane i vazdušna banja.

Da je u Nacionalnom parku “Kozara” proširena turistička ponuda, svjedoči novoizgrađena planinarska staza “Ferata”, kao i to što su posjetioci ove godine mogli iznajmiti bicikle i električne motocikle.

Direktor Nacionalnog parka “Kozara” Božidar Nikoletić rekao je za “Glas Srpske” da je Kozara specifična zbog istorijske tradicije, a muzej i spomenik su njeni osnovni simboli.

– Novi sadržaji su se dobro pokazali i za njima vlada veliko interesovanje. Osim toga, mnogi kažu da je vazduh na Kozari ljekovit, pa ćemo u narednom periodu raditi na tome da Nacionalni park dobije sertifikat vazdušne banje – kazao je Nikoletić, dodajući da su neke korake već preduzeli.

Još nema zvaničnih podataka o tome koliko je ljudi ove godine posjetilo Kozaru, ali prema riječima Nikoletića, taj broj bi mogao premašiti 100.000 posjeta. Objasnio je da ga posebno raduje i to što je u posljednje vrijeme sve više đačkih izleta i ekskurzija.

– Prvenstveno dolaze osnovci, što nam je veoma drago, a osim toga, imali smo i zanimljive izložbe u našem muzeju. Ove sezone posebno se ističe izložba koja je priređena u saradnji sa Muzejom žrtava genocida iz Beograda, a posjećenost je bila na zavidnom nivou – kazao je Nikoletić.

Kada je riječ o interesantnim sadržajima na Kozari, posebno se ističe Avantura park. Nikoletić je podsjetio da je riječ o poligonu na kojem se mogu rekreirati i zabaviti posjetioci gotovo svih uzrasta.

– Izazov u parku čini više od 60 platformi. Tokom savladavanja prepreka korisnici poboljšavaju motoriku, ravnotežu, snagu i spretnost, a podižu i nivo adrenalina u krvi – rekao je Nikoletić i dodao da je ove godine za Avantura parkom vladalo veliko interesovanje.

Ranijih godina ovaj park je radio do 1. oktobra, ali ove godine, zbog velikog interesovanja, biće otvoren sve dok vremenski uslovi to budu dopuštali.

– Na Kozaru dolaze kako domaći, tako i strani turisti, a riječ je uglavnom o ljudima iz regiona, ali i zapadne Evrope. Oni nas često kontaktiraju putem mejla i traže boravak u našim bungalovima. U toku je renoviranje jednog od njih i taj posao trebalo bi da bude završen do kraja godine – kazao je Nikoletić.

Dodao je da veliki problem na planini predstavlja manjak smještajnih kapaciteta.

– Imamo informaciju da je hotel na našoj planini kupljen, ali sa kupcem još nismo kontaktirali. Ipak, nadamo se da će obnova hotela ubrzo početi kako bi se povećao smještajni kapacitet – rekao je Nikoletić.

Skijanje

Božidar Nikoletić kaže da se o skijalištu na Kozari brine Planinarsko društvo “Ljubijski rudar”.

– S njima imamo izuzetnu saradnju i oni uvijek imaju dobre ideje kako bi se skijalište poboljšalo. Kada je riječ o spremanju samog skijališta za zimsku sezonu, pripreme teku dobro. Proširen je kapacitet ugostiteljskog objekta, sređuju stazu, kao i ski-liftove, a prave i novu kućicu za naplatu da se ne bi stvarale velike gužve kod ski-lifta – rekao je Nikoletić, dodajući da se priprema i parking na platou kod skijališta.

Glassrpske

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments